News

Care este protecția oferită de doza booster în cazul Omicron? Precizările făcute de Valeriu Gheorghiță

Doza booster crește la 60% protecția față de Omicron și la 90% pe cea față de cazurile grave, explică Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
20.01.2022 | 17:58
Care este protectia oferita de doza booster in cazul Omicron Precizarile facute de Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, a făcut o serie de precizări legate de protecția pe care aceste seruri o oferă în cazul variantei Omicron. El a explicat că administrarea dozei booster protejează împotriva infecțiilor și a cazurilor grave.

„După o primă schemă de vaccinare, protecţia faţă de infecţie limitată, este considerabil scăzută, însă se menţine o protecţie faţă de spitalizări şi faţă de riscul de deces Această protecţie este în momentul de faţă considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Mai exact, colonelul Gheorghiță spune că cea de a treia doză de ser împotrivă Covid-19 oferă o protecție de 60% împotriva infectării. De asemenea, în ceea ce privește cazurile grave, pentru care este nevoie de spitalizare, gradul de protecție ajunge la 90%.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit despre situația persoanelor care au primit schema completă de vaccinare, cele două doze, și a explicat că acestea au parte de o protecție de 30%.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cazurile grave și riscul de spitalizare, protecția oferită de două doze de vaccin împotriva coronavirusului ajunge la 50%.

„Practic, studiile publicate recent ne arată că protecţia unei prime scheme de vaccinare faţă de infecţie, inclusiv infecţia asimptomatică, este de circa 30% iar protecţia după o primă schemă de vaccinare este de aproximativ 50% faţă de riscul de spitalizare şi decese”, precizează Gheorghiță.

ADVERTISEMENT

Varianta Omicron a adus în discuție eficiența vaccinurilor anticovid

Răspândirea variantei Omicron a dus la apariția unor întrebări legate de eficiența vaccinurilor care sunt disponibile la nivel mondial. Multe studii publicate la sfârșitul anului trecut au indicat o scădere a eficienței în fața noii tulpini.

Cu toate acestea, un studiu indică faptul că vaccinul produs de către Moderna oferă cea mai bună protecție în fața variantei Omicron. Vaccinurile Pfizer, care folosesc la rândul tehnologia ARN-mesager, s-ar afla pe locul secund.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, vaccinurile oferite de către Johnson&Johnson și Sputnik nu par a oferi o protecție adecvată în fața variantei Omicron, după cum rezultă din același studiu. În plus, trebuie subliniat că deja se lucrează la un ser special împotriva Omicron, Pfizer făcând deja progrese în acest sens.

ADVERTISEMENT