News

Care este riscul infectării cu Covid-19 pe plajă și în apa mării. Anunțul medicului Alexandru Rafila

07.07.2020 | 08:55
Care este riscul infectarii cu Covid19 pe plaja si in apa marii Anuntul medicului Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

Care este riscul infectării cu Covid-19 pe plajă și în apa mării? Iată o întrebare la care medicul Alexandru Rafila a oferit un răspuns așteptat de majoritatea populației.

Într-o perioadă în care litoralul Mării Negre este arhiplin, turiștii primesc vești bune din partea specialiștilor din zona medicală.

ADVERTISEMENT

Aceștia dau asigurări că infectarea cu noul coronavirus pe plajă sau în apa mării este foarte puțin probabilă.

Riscul infectării cu Covid-19 pe plajă și în apa mării, unul minim. Anunțul lui Alexandru Rafila

Președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că românii își pot petrece liniștiți concediul pe litoral, întrucât virusul nu se ia nici pe plajă, și nici din apa mării.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, medicul îi avertizează pe cei care, după o zi de plajă și îmbăiere în apa mării se duc seara în zonele aglomerate. Aici, riscul să se infecteze este unul foarte ridicat.

Astfel, întrebat dacă se poate lua coronavirusul la mare, Rafila a răspuns: “Depinde de ce faci la mare. Din apa mării nu se ia. De pe plajă nu se ia. Dacă mergi la club şi stai într-un spaţiu foarte aglomerat, interacţionezi cu foarte multe perosane, atunci se ia.

ADVERTISEMENT

Dacă merg, dansează şi petrec împreună la o anumită distanţă, lucrul ăsta se poate desfăşura fără niciun fel de problemă”, a explicat dr. Rafila la România TV.

Rafila: ”Virusul nu dispare în sezonul cald”

În primăvară, unele voci din lumea medicală au spus că, odată cu venirea căldurii, Covid-19 va slăbi în intensitate și ar dispărea. Medicul Rafila spune însă că nu există niciun studiu care să confirme aceste speranțe.

ADVERTISEMENT

”Şi eu am sperat, dar nu s-a întâmmplat lucrul acesta. Sunt ţări în temperaturile sunt chiar mai mari decât în România şi unde transmiterea este intensă – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, America de Sud – Toate aceste supoziţii s-au dovedit în timp că nu au fost sustenabile.

Boala se transmite şi în sezonul cald şi era probabil să se întâmple aşa pentru că în marea majoritate populaţia este receptivă. Se poate îmbolnăvi, nu are niciun fel de imunitate”, a precizat reprezentantul României la OMS pentru sursa citată mai sus.

ADVERTISEMENT