News

Care este riscul infecției cu COVID-19 din produsele alimentare. Anunțul specialiștilor

20.05.2020 | 07:34
Care este riscul infectiei cu COVID19 din produsele alimentare Anuntul specialistilor
ADVERTISEMENT

Oamenii încearcă să găsească tot mai multe răspunsuri pentru a evita infectarea cu noul tip de coronavirus. Așa se face că unii dintre ei sunt interesați dacă pot lua virusul prin intermediul alimentelor sau a ambalajelor pe care le ating, răspunsul venind de la Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Putem lua coronavirus din produsele alimentare găsite în magazine?

Specialiștii încearcă să liniștea românii și să le ofere toate răspunsurile la întrebările legate de pandemia de coronavirus care a pus stăpânire pe 193 de țări din întreaga lume. Foarte mulți vor să știe dacă există riscul infectării prin intermediul produselor alimentare sau prin atingerea ambalajelor contaminate.

ADVERTISEMENT

ANSVSA a răspuns la mai multe întrebări pe site-ul oficial, printre care și la aceasta precizând că nu există nicio dovadă care să ateste faptul că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor.

„În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Astfel, după cum se menţionează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA)1, nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce priveşte COVID-19”, au transmis specialiștii în domeniul alimentar.

ADVERTISEMENT

Virusul poate supraviețui pe ambalajele alimentelor din magazine?

„Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratori, pe care persoanele infectate îi răspândesc atunci când strănută, tuşesc sau expiră”, se mai arată în răspunsul dat de ANSVSA cetățenilor români.

Cât despre posibila infectare cu COVID-19 de pe ambalajele alimentare care sunt contaminate cu acest virus instituția arată că un studiu recent a demonstrat că acesta poate persista pe carton până la 24 de ore, în timp ce pe restul suprafețelor coronavirusul poate supraviețui până la câteva zile.

ADVERTISEMENT

Este foarte important să nu atingem foarte multe produse alimentare, ci numai pe cele pe care dorim să le achiziționăm. Doar acestea trebuie să ajungă în coșul de cumpărături!

De asemenea, instituția mai transmite că persoanele care manipulează ambalajele trebuie să respecte regulile de igienă și să se spele des și eficient pe mâini.

ADVERTISEMENT

„Deşi, conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARSCoV-2) poate persista timp de până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure, cum ar fi oţelul şi materialele plastice în condiţii experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat şi de temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiţii de mediu şi temperatură, transmit infecţia.

Cu toate acestea, pentru a răspunde preocupărilor referitoare la posibilitatea transmiterii virusului prezent pe suprafaţa pielii la sistemul respirator (de exemplu, prin atingerea feţei), persoanele care manipulează ambalaje, inclusiv consumatorii, ar trebui să respecte îndrumările autorităţilor de sănătate publică în ceea ce priveşte bunele practici de igienă, inclusiv spălarea regulată şi eficientă a mâinilor”, mai spun specialiștii ANSVSA.

ADVERTISEMENT