News

Care este riscul persoanelor vaccinate de a contracta COVID. Experții explică ce factori favorizează infectarea

Experții spun că anxietatea cu privire la infecțiile descoperite rămâne omniprezentă, alimentată parțial de titluri de presă înfricoșătoare și așteptări nerealiste cu privire la rolul vaccinurilor.
06.09.2021 | 17:20
Care este riscul persoanelor vaccinate de a contracta COVID Expertii explica ce factori favorizeaza infectarea
ADVERTISEMENT

Riscul se schimbă de la o persoană la alta, explică experții, în funcție de starea generală de sănătate a unei persoane, unde locuiește și de cei cu care își petrece timpul.

Concluzia este că vaccinurile oferă o protecție ridicată împotriva formelor grave de boală și, cu unele măsuri de precauție, vor permite oamenilor să revină la o viață mai normală.

ADVERTISEMENT

Care este riscul persoanelor vaccinate de a contracta COVID

Un studiu recent din districtul Los Angeles a arătat că, deși virusul poate fi contractat după 14 zile de la imunizarea completă (breakthrough infections n.r.), persoanele nevaccinate sunt de 29 de ori mai susceptibile să ajungă spitalizate din cauza COVID-19 decât o persoană vaccinată.

Experții spun că anxietatea cu privire la infecțiile descoperite rămâne omniprezentă, alimentată parțial de titluri de presă înfricoșătoare și așteptări nerealiste cu privire la rolul vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

Care este riscul meu de contracta COVID dacă sunt vaccinat?

Nu există un răspuns simplu la această întrebare, precizează experții. Riscul individual de a contracta COVID după vaccinare depinde și de condițiile locale, de starea generală de sănătate, de măsurile de precauție pe care le ia o persoană și de cât de des este expusă persoanelor nevaccinate care ar putea fi infectate.

O echipă coordonată de dr. Sharon Balter, director al diviziei de control și prevenire a bolilor transmisibile la Departamentul de Sănătate Publică al județului Los Angeles a colectat recent date care oferă o imagine mai clară a diferenței de risc pentru cei vaccinați și nevaccinați.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au studiat infecțiile la 10.895 persoane complet vaccinate și 30.801 persoane nevaccinate. Datele au arătat că:

  • Rata de infectare la persoanele nevaccinate este de cinci ori mai mare decât cea a persoanelor vaccinate. Până la sfârșitul perioadei de studiu, incidența ajustată în funcție de vârstă a COVID-19 în rândul persoanelor nevaccinate a fost de 315,1 la 100.000 de persoane pe o perioadă de șapte zile, comparativ cu 63,8 la 100.000, rata de incidență a persoanelor complet vaccinate. (Ajustarea în funcție de vârstă este o metodă statistică utilizată, astfel încât datele să fie reprezentative pentru populația generală.)
  • Rata internării în rândul celor vaccinați a fost de 1 la 100.000 de persoane. Rata de spitalizare ajustată în funcție de vârstă a persoanelor nevaccinate a fost de 29,4 la 100 000.
  • Persoanele în vârstă vaccinate au fost cele mai vulnerabile la forme grave de boală în cazul infectării după 14 zile de la imunizarea completă. Vârsta medie a persoanelor vaccinate care au fost spitalizate pentru COVID a fost de 64 de ani. Dintre persoanele nevaccinate care au fost spitalizate, vârsta medie a fost de 49 de ani.
  • Varianta Delta pare să fi crescut riscul de infecții la persoanele vaccinate. În fazele timpurii ale studiului, înainte ca varianta Delta să fie dominantă, persoanele nevaccinate s-au infectat de 10 ori mai des decât persoanele vaccinate. Până la sfârșitul perioadei de studiu, când Delta reprezenta aproape 90% din infecții, persoanele nevaccinate aveau șanse de cinci ori mai mari de a se infecta decât persoanele vaccinate.
ADVERTISEMENT

Care sunt șansele ca o persoană vaccinată să răspândească COVID-19?

În timp ce persoanele nevaccinate prezintă de departe cel mai mare risc de a contracta și răspândi COVID-19, este posibil, de asemenea, ca o persoană vaccinată să se infecteze și să transmită boala altora.

Chiar și așa, mulți experți consideră că riscul de a se infecta de la o persoană vaccinată este încă relativ scăzut.

Un studiu din Singapore a analizat persoanele vaccinate și nevaccinate infectate cu varianta Delta. Cercetătorii au descoperit că, deși încărcăturile virale la lucrătorii vaccinați și nevaccinați sunt similare la debutul bolii, cantitatea de virus scade mai rapid în cazul celor vaccinate după prima săptămână, sugerând că persoanele vaccinate sunt infecțioase pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Sunt sigure întâlnirile fără mască pentru oamenii vaccinați?

În multe cazuri va fi sigur, dar răspunsul depinde de o serie de variabile. Riscul este mai mic dacă este vorba despre câțiva membri apropiați ai familiei și prieteni decât despre un grup mare de persoane ncunoscute.

Adunările în aer liber sunt mai sigure decât adunările din interior.

Pentru adunări mai mari sau chiar adunări mici cu o persoană extrem de vulnerabilă, testarea rapidă antigen folosind truse de testare la domiciliu poate reduce riscul.  Solicitând oamenilor să folosească un test cu câteva zile înainte de eveniment și apoi în ziua evenimentului adaugă un alt strat de protecție.

Deschiderea ferestrelor și ușilor sau adăugarea unui filtru de aer HEPA poate ajuta, de asemenea.

Poate o persoană vaccinată să viziteze o persoană în vârstă vaccinată într-un spațiu interior, fără mască?

În multe cazuri, va fi relativ sigur pentru persoanele vaccinate să petreacă timp, fără mască, cu o rudă mai în vârstă. Dar riscul depinde de condițiile locale și de măsurile de precauție pe care le-a luat vizitatorul în zilele premergătoare vizitei. În zonele în care ratele de vaccinare comunitară sunt scăzute și ratele generale de infecție sunt ridicate, se poate recomanda întâlnirea în aer liber sau purtarea unei măști.

Dacă sunteți vaccinat, dar ați mers la restaurante, adunări mari sau ați petrecut timp cu persoane nevaccinate, este o idee bună să practicați o distanțare socială mai mare în zilele care preced vizita la o persoană mai în vârstă sau vulnerabilă. Testarea la domiciliu cu câteva zile înainte de vizită și ziua vizitei va adăuga un alt strat de protecție.

Este sigur să mergi la birou?

Răspunsul depinde de măsurile de precauție luate la locul de muncă. Compania solicită dovada vaccinării pentru a intra în birou? Sunt persoanele nevaccinate testate regulat? Ce procent de persoane din birou nu este vaccinat? Ce măsuri a luat compania pentru a îmbunătăți calitatea aerului interior? (Actualizarea filtrelor în sistemele de ventilație și adăugarea de filtre de aer HEPA sunt doi pași simpli care pot reduce cantitatea de particule virale din aer.)

Birourile care impun vaccinarea vor fi mai sigure, dar ratele de vaccinare trebuie să depășească 90%.

ADVERTISEMENT