News

Care este salariul unui europarlamentar. Alte beneficii primite de aleșii de la Bruxelles

Beneficiile pe care le primesc membrii Parlamentului European au fost readuse în atenția publică odată cu scandalul de corupție de la Bruxelles.
04.01.2023 | 22:39
Care este salariul unui europarlamentar Alte beneficii primite de alesii de la Bruxelles
Europarlamentarii beneficiază de pensie specială după finalul mandatului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe lângă salariul net de 7.300 de euro pe lună, europarlamentarii beneficiază și de alte facilități ale căror costuri sunt suportate de către contribuabilii Uniunii Europene, scrie euronews.ro.

Pensie specială și indemnizație tranzitorie după plecarea din funcție

Salariile europarlamentarilor au același cuantum, indiferent de țara de origine, adică 9.400 de euro brut. După impozitare, aleșii de la Bruxelles primesc în mână 7.300 de euro, însă unele state membre aplică o impozitare suplimentară, ceea ce face ca veniturile să varieze.

ADVERTISEMENT

Lefurilor membrilor PE au ca punct de referință salariul judecătorilor de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, adică trebuie să reprezinte 38,5% din salariul de bază al magistraților.

După încheierea mandatului, foștii europarlamentari primesc o indemnizație tranzitorie, de aceeași valoare cu salariul. Indemnizația se acordă pentru un număr de luni egal cu numărul de ani în care au fost deputați la Bruxelles, fără ca durata pentru care se acordă să fie mai mare de doi ani.

ADVERTISEMENT

Calitatea de membru al Parlamentului European aduce beneficii suplimentare și în ceea ce privește pensia. Pentru fiecare an petrecut în Parlamentul European, un fost membru primește 3,5% din salariul avut, ceea ce face ca veteranii cu mai multe mandate din PE să aibă pensii consistente. Din acest motiv s-a impus o limită, anume ca pensia să nu depășească 70% din salariu. Această pensie specială se acordă după împlinirea a 63 de ani.

Calculul se aplică indiferent dacă este vorba de mandate complete sau nu. De exemplu, dacă un europarlamentar demisionează pentru a ocupa o funcție în țara de origine, i se calculează la pensie anii calendaristici petrecuți la Bruxelles, chiar dacă nu și-a dus până la capăt mandatul de cinci ani.

ADVERTISEMENT

Sume consistente pentru exercitarea mandatului

Pe lângă aceste drepturi, europarlamentarii mai au la dispoziție diverse sume pentru exercitarea mandatului. Astfel, li se decontează cheltuielile de deplasare până la Bruxelles sau Strasbourg, precum și activitățile derulate în afara țării de origine, până la plafonul de 4.700 de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, europarlamentarii primesc o indemnizație pentru costurile cazării, care este de 338 de euro pe zi. Tot Parlamentul European suportă costurile birourilor europarlamentarilor, precum chirie, calculatoare, telefoanne etc., în cuantum lunar de aproape 4.800 de euro

Indemnizația pentru costurile de cazare pentru fiecare zi petrecută la Bruxelles sau la Strasbourg este de 338 de euro. Alocația pentru cheltuielile de birou – chirie, calculatoare, telefoane și alte rechizite – este de aproape 4.800 de euro.

Alți 27.000 de euro pe lună sunt alocați pentru plata salariilor consilierilor și asistenților personali ai fiecărui europarlamentar.