Life

Care este secretul din spatele Sfintei Lumini de Paște. E vorba de un miracol sau nu?

Sfânta Lumină de Paște este, de aproape două milenii, unul dintre cele mai discutate miracole ale creștinătății, subiect de speculații și de neîncredere, chiar dacă, an de an, oamenii sunt puși față în față cu minunea.
23.04.2022 | 09:06
Care este secretul din spatele Sfintei Lumini de Paste E vorba de un miracol sau nu
Care este secretul din spatele Sfintei Lumini de Paște / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK a consultat un specialist cu privire la ce se petrece, de fapt, în Biserica Sfântului Mormânt atunci când se aprinde Sfânta Lumină de Paști, preotul Gabriel Cazacu explicând miracolul la care a asistat în repetate rânduri.

Care este secretul din spatele Sfintei Lumini de Paște

Lumina Sfântă este considerată unul dintre marile miracole ale Ortodoxiei, eveniment care se petrece, de aproape două milenii, în fiecare an, în Sâmbăta Patimilor, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari, între orele 12,30 şi 14,30, chiar deasupra Sfântului Mormânt. Atunci se aprinde un foc care se pogoară din cer.

ADVERTISEMENT

Interesant este însă că miracolul Sfintei Lumini de Paște se întâmplă doar la ortodocși, lucru care aduce un argument puternic în favoarea lor în ceea ce privește care ar fi religia care păstrează firul apostolic al creștinismului.

”Lumina Învierii este un miracol Sfânt. Este una dintre minunile care se întâmplă în fiecare an pentru că Dumnezeu răspunde întotdeauna ”prezent” atunci când noi, oamenii, avem nevoie de o minune”, ne-a spus preotul Gabriel Cazacu.

ADVERTISEMENT

An de an, locul în care se petrece miracolul, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, este supus unor inspecții riguroase Cei care fac verificările să nu existe nicio sursă de foc în locul în care se petrece minunea sunt trei, niciunul creștin: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel.

De asemenea, aceștia îi controlează ”la sânge” pe cei care ajung în acel loc în momentul ceremoniei religioase, iar apoi sigilează ușa, iar la intrare rămân paznicii până în momentul în care se produce minunea.

ADVERTISEMENT

Ce face Patriarhul Ierusalimului și cum se aprinde Lumina Sfântă a Învierii

După slujba Vecerniei Mari, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, merge la Sfântul Mormânt, unde este, din nou, controlat cu martori. Ajunge în Capela Îngerului alături de un martor de religie islamică, dar intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei de acolo.

Începe rugăciunea, iar cei prezenți în Biserică văd o lumină care vine prin cupola Capelei Sfântului Mormânt și care, ca un fulger, se îndreaptă spre lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

ADVERTISEMENT

Patriarhul Ierusalimului ia vata aprinsă, o pune în două cupe de aur, se întoarce în Capela Îngerului și aprinde două buchete de câte 33 de lumânări, în prezența martorului de religie islamică. Cupele le dă, pe două ferestre, celor doi diaconi ortodocși de afară, una dintre ele ajunge La Sântul Altar, iar a doua la Biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena.

”Vedem în fiecare an pogorându-se în chip miraculos, supranatural, această Lumină care, în primele minute nu arde. Este un foc nematerial, este o Lumină Sfântă ce coboară în duh de pace și de rugăciune în Biserica Sfântului Mormânt.

Ea vestește tuturor nădejdea că Hristos, Mântuitorul nostru Înviază din Morți, biruind moartea și aducând tuturor creștinilor, din toate locurile și din toate timpurile această veste extraordinară prin care ne asigură pe noi toți că avem acces, din nou, la Rai, la Mântuire, la iertarea păcatelor”, ne-a mai explicat preotul Gabriel Cazacu.

Aprinderea Sfintei Lumini nu este singura minune de Paște

Patriarhul Ierusalimului este cel care rostește de trei ori propoziția cunoscută de toți creștinii care serbează Învierea – ”Veniți de luați Lumină” – și duce în fața Sfântului Mormânt două făclii aprinse. Doar că aceasta nu este singura minune care se petrece în acel moment, ci, atunci când Patriarhul Ierusalimului iese din Sfântul Mormânt se aprind și șase candele ale ortodocșilor, o parte dintre lumânări și dintre sfeșnicele din Altar.

De altfel, chiar dacă de-a lungul timpului au existat mulți oameni care au contestat miracolul și care au încercat să dea explicații mai mult sau mai puțin științifice, preotul Gabriel Cazacu, cel consultat de FANATIK în această chestiune, este cât se poate de ferm: este un miracol.

”În fiecare an Hristos nu rămâne dator și nu întârzie la rugăciunea și la întâlnirea cu inimile noastre care așteaptă precum niște candele să fie aprinse și străfulgerate de Lumina Credinței și de harul Duhului Sfânt.

Gabriel Cazacu
Preotul Gabriel Cazacu a explicat, pentru FANATIK, misterul Sfintei Lumini de Paște

Eu, în calitatea de martor al Miracolului de la Ierusalim, este o mărturisire pe care o fac și ca preot: este un miracol”, a mai spus, în exclusivitate pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.

Cum ajunge Lumina Învierii în România

În Noaptea de Înviere, în momentul în care preoții din toate bisericile din țară rostesc de trei ori propoziția tradițională ”Veniți de luați Lumină”, credincioșii primesc foc de la o lumânare care a fost aprinsă de Lumina Învierii.

În România, ne-a explicat preotul Gabriel Cazacu, Lumina Învierii este adusă cât de repede se poate, cu un avion special, iar apoi împărțită, în cel mai scurt timp, Mitropoliilor din toate colțurile țării, în acest fel ajungând în cel mai scurt timp la credincioși. Evident, efortul logistic este unul impresionant.

”Este o bucurie pe care noi ortodocșii, în ultimii 14 ani, o sărbătorim cu multă luare-aminte, cu mult entuziasm. Asta pentru că avem această binecuvântare să primim și noi, prin strădania Părintelui Patriarh și a Patriarhiei Române, ca această Lumină să vină cu un avion special, să poposească și la noi și să Lumineze întunericul din viețile și din inimile noastre. Este distribuită la nivel național într-un timp record”, ne-a dezvăluit Gabriel Cazacu.

ADVERTISEMENT
Tags: