News

Care este situația anului școlar! Ministrul Educației a făcut anunțul: „Vom anunța scenariile corelate cu ceea ce se întâmplă de la o zi la alta”

01.04.2020 | 23:09
Care este situatia anului scolar Ministrul Educatiei a facut anuntul Vom anunta scenariile corelate cu ceea ce se intampla de la o zi la alta
ADVERTISEMENT

De aproape o lună, școlile din întreaga țară sunt închise, iar șansele ca anul școlar să își reia cursul firesc scad pe zi ce trece, în condițiile în care pe teritoriul României sunt confirmate deja 2.460 de cazuri de îmbolnăvire și 92 de persoane decedate. Profesorii s-au reorientat și își continuă cursurile online, pentru ca cei mici să nu piardă contactul cu materiile.

Ministrul Educației, despre documentul fals care a fost publicat în mediul online: „O păcăleală de 1 aprilie”

De parcă întreruperea anului școlar pe fondul crizei sanitare nu ar fi suficientă, un document fals publicat în cursul zilei de miercuri pe rețelele de socializare a provocat și mai multă confuzie în rândul elevilor și părinților. Concret, postarea respectivă încerca să inducă ideea că toate unitățile de învățământ își vor relua activitatea începând cu data de 6 aprilie, în vreme ce structura anului școlar ar urma să fie modificată.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat recent, ministrul Educației, Monica Anisie cataloghează documentul drept o „păcăleală de 1 aprilie” și anunță că instituția pe care o conduce va depune plângere penală pe numele autorului. Acesta se face responsabil nu doar de publicarea unor informații false, ci și de fals în înscrisuri, infracțiune care se pedepsește cu închisoarea.

Documentul care a apărut astăzi pe internet cred că a fost o păcăleală de 1 aprilie. Să o luăm așa. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este un lucru foarte bun, corect și legal. Ministerul Educației va face o plângere penală, de fapt am și depus-o astăzi, pentru că într-o situație atât de grea în care se află România astăzi, să arunci âi spațiul public, chiar și o glumă, și să induci panică printre elevi, printre părinți, printre studenți și așa mai departe… cred că nu este momentul.

ADVERTISEMENT

Ceea ce a reprezentat chipurile „un ordin de ministru”, dacă ne-am fi uitat cu atenție, era vorba de un ordin de ministru al Ministerului Educației Naționale de fapt, ministerul acum este Ministerul Educației și Cercetării, dar ceea ce este grav a fost faptul că s-a copiat semnătura mea și s-a pus acolo pe acel ordin”, a declarat ministrul Educației la Digi 24.

Care este situația anului școlar, întrerupt din cauza crizei sanitare

Cât despre situația anului școlar, o decizie finală va fi luată în zilele următoare, în funcție de răspândirea noului tip de coronavirus. Potrivit Monicăi Anisie, toate scenariile luate în calcul vor fi corelate cu evoluția de la o zi la alta a agentului patogen cu care se confruntă atât țara noastră, cât și întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Am anunțat public, că în cadrul Ministerului Educației specialiștii lucrează la mai multe scenarii pe care le vom discuta în foarte scurt timp cu partenerii noștri, cu sindicatele, cu Consiliul Național al Elevilor, cu reprezentanții studenților și Consiliul Național al Rectorilor. Înghețarea anului școlar nu se ia în calcul sub nicio formă. Dacă ne uităm bine, trei sferturi din anul școlar a fost deja parcurs. Deci nu se pune problema înghețării anului școlar.

Referitor la examenele naționale, am postat pe site-ul Centrului Național de Evaluare și Examinare niște teste de antrenament. Tocmai pentru a-i menține în contact pe elevii de clasa a VIII-a și de clasa a XII-a cu ceea ce înseamnă pregătirea pentru examenele naționale. În momentul în care specialiștii din Ministerul Educației, după discuția cu partenerii de care am amintit mai devreme, vor stabili un calendar pentru examenele naționale, noi o să-l prezentăm public.

ADVERTISEMENT

Este important de menționat faptul că toate scenariile gândite de experții din cadrul ministerului vor fi luate în calcul în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Toate aceste scenarii vor fi corelate cu ceea ce se întâmplă de la o zi la alta. Acestea vor fi prezentate nu mai târziu de săptămâna viitoare”, a mai spus Monica Anisie.

 

 

ADVERTISEMENT