Depozitele de gaze naturale ale României sunt umplute în proporţie de 96,53%. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că țara noastră este pregătită pentru sezonul rece.
Oficialul a subliniat că România are suficiente resurse de gaze naturale pentru a gestiona eficient cererea de energie, inclusiv pentru a oferi suport altor state aflate în dificultate, precum Republica Moldova.
”O nouă veste bună privind pregătirile pentru iarnă! Depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporţie de 96,53%, conform datelor de la 4 septembrie 2024. Acest lucru ne asigură că suntem bine pregătiţi pentru perioada rece şi că avem resursele necesare pentru a gestiona eficient cererea de energie, inclusiv pentru a oferi suport altor state aflate în dificultate, aşa cum este Republica Moldova”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Față de anul precedent, cantitatea de gaze stocată în depozitele României este cu 177,7 milioane de metri cubi mai mare, a mai spus ministrul Burduja.
El a ținut să precizeze faptul că acest lucru reflectă eforturile Ministerului Energiei de a asigura stabilitate în sistemul energetic național, într-o perioadă atât de tulbure din punct de vedere geopolitic.
”În cadrul recentului Comandament de Iarnă, am discutat măsuri clare şi planuri concrete pentru a face faţă cererilor din perioada următoare. Obiectivul nostru principal este acela de a ne pregăti din timp, astfel încât fiecare român să aibă acces la energie fără întreruperi, indiferent de condiţiile meteorologice sau de volumul de consum”, a transmis Sebastian Burduja.
Potrivit lui, cu depozite aproape pline şi un plan bine structurat pentru iarnă, ”suntem gata să facem faţă oricărei situaţii care poate apărea”.
De asemenea, România stă foarte bine față de anul trecut și în ceea ce privește stocurile de cărbune. Concret, la Complexul Energetic Oltenia, stocurile sunt de 550.000 de tone, la Electrocentrale Craiova de 103.000 de tone, iar la Paroşeni de 20.000 de tone.
Cât despre gradul de umplere al lacurilor, în prezent, acesta este de aproximativ 73%, un nivel care poate acoperi necesarul pentru iarna aceasta, a menționat șeful de la Energie.
În plus, Burduja a afirmat că ”se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, parcurile solare”.