News

Care este situația reală a stocurilor de Euthyrox. Medicamentul pentru tiroidă lipsește din farmacii de mult timp

10.05.2020 | 23:52
Care este situatia reala a stocurilor de Euthyrox Medicamentul pentru tiroida lipseste din farmacii de mult timp
ADVERTISEMENT

Foarte mulți români ce suferă de probleme cu tiroida se întreabă care este situația reală a stocurilor de Euthyrox, medicament folosit pentru tratarea acestor afecțiuni.

Euthyrox, un medicament esențial în tratarea problemelor de tiroidă

Situația stocurilor de Euthyrox, medicament folosit pentru tiroidă, începe să devină din ce în ce mai problematică.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a trimis o scrisoare deschisă către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) și solicită informații cu privire la situația stocurilor.

”Acest demers al FACIAS vine ca urmare a faptului că au existat numeroase sesizări ale cetățenilor potrivit cărora la acest moment ar exista peste 1,2 milioane comprimate Euthyrox în depozitele distribuitorilor, însă acestea nu sunt livrate în farmacii.

ADVERTISEMENT

Totodată, prin apelul făcut, FACIAS solicită informații despre situația actuală a comercializării Euthyrox de către distribuitori, atât pentru import, cât și pentru export, având în vedere că „ANMDMR nu oprește exportul acestui medicament pentru a asigura cu prioritate necesitatea pieței interne”, a transmis fundația, potrivit 360medical.

Ar exista peste 1,2 milioane de comprimate în depozite

FACIAS solicită informații despre stocurile de Euthyrox existente în depozitele distribuitorilor, precizând că ANMDMR trebuie să aibă o evidență a acestora, întrucât distribuitorii au obligația de a declara către agenție la sfârșitul fiecărei zile stocurile pe care le au în depozit.

ADVERTISEMENT

“Dorim să ne răspundeți la această întrebare întrucât am fost sesizați cu privire la faptul că la acest moment ar exista peste 1,2 milioane comprimate Euthyrox în depozitele distribuitorilor, însă acestea nu sunt livrate în farmacii, generându-se astfel o criză pe piața farmaceutică și o problemă vitală privind sănătatea bolnavilor diagnosticați cu probleme de tiroidă”, a transmis FACIAS prin intemerdiul scrisorii deschise.

Potrivit sesizărilor centralizate de fundație, în acest moment ar exista în stoc, în depozitele distribuitorilor, 433.379 comprimate Euthyrox 100 mcg, 332.314 comprimate Euthyrox 50 mcg și 453.855 comprimate Euthyrox 25 mcg.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere faptul că, încă din data de 31.03.2020, firma producătoare a acestui medicament, MERCK KGa din Germania, v-a notificat că se confruntă cu probleme de fabricație astfel încât vor fi livrate cantități diminuate de Euthyirox către Statul Român, vă rugăm să ne comunicați de ce nu ați făcut public acest lucru şi care sunt măsurile dispuse de instituție în vederea preîntâmpinării crizei generată de lipsa Euthyrox în farmacii și implicit a afectării sănătății bolnavilor?”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

În mesajul transmis către ANMDMR, fundația mai precizează faptul că un procent de 5% din populația țării suferă de insuficiență tiroidiană, respectiv un milion de bolnavi, aceștia fiind dependenți de substanța activă din Euthyrox.

ADVERTISEMENT