Pe hârtie, România a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru includerea în programul Visa Waiver. Acum, decizia privind ridicarea vizelor pentru cetățenii români se află în mâinile administrației Trump.
Într-o apariție televizată din cursul zilei de joi, 10 aprilie, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a vorbit despre stadiul aderării României la programul Visa Waiver. Acesta a spus că, momentan, nu există progrese concrete, deși autoritățile de la București au îndeplinit toate cerințele cerute de partea americană.
Ghinionul României a fost că intrarea în programul Visa Waiver s-a făcut în acest schimb de administrație, Biden – Trump, susține Muraru. El afirmă că decizia de amânare a intrării în program este ”o decizie exclusivă care ține de noua administrație care s-a instalat la Washington și că România și-a îndeplinit absolut toate obligațiile”.
”Instalarea noii administrații a avut loc exact în această perioadă de implementare, deci un program aflat în derulare, asupra căruia s-a cerut o evaluare. Aș vrea să spun foarte clar că aceasta este o decizie suverană, exclusivă care ține de noua administrație care s-a instalat la Washington”, a spus Muraru, la Digi24.
Diplomatul român dă asigurări că reprezentații țării noastre aflați peste ocean sunt în contact permanent cu noua echipă de la Departamentul pentru Securitate Internă și de la Departamentul de Stat, pentru a sprijini orice fel de evaluare.
Din păcate, nu există un orizont în acest moment privind o aderare la programul Visa Waiver. ”Nu știm cât va dura, nu există un termen limită, dar știu că România este integral pregătită și complet aliniată tuturor standardelor prevăzute de legislația americană”, a adăugat ambasadorul.
România a fost un candidat la Visa Waiver alături de alte trei state: Croația, Israel și Qatar. Acestea din urmă au avut norocul de a fi acceptate în program în timpul Administrației Biden. Pentru noi, ușa s-a închis în ultimul moment.
”Toate statele care au intrat în programul Visa Waiver în timpul administrației Biden, adică trei state plus România, celelalte trei state au intrat efectiv în program până ca administrația Biden să plece, deci Croația a intrat în 2021, Israelul a intrat în 2023, iar Qatar ultima țară intrată a intrat la 1 decembrie 2024.
Deci singura neșansă a României a fost că a fost prinsă în această schimbare de administrație și practic desemnarea s-a făcut de adminstrația Biden, urmând ca intrarea efectivă să se facă în timpul administrației Trump”, a mai spus Moraru.