News

Care este țara cu cei mai mulți miliardari. Cel mai bogat om de aici are o avere de circa 69 miliarde de dolari

Care este țara cu cei mai mulți miliardari din lume? Cu toate că a pierdut 229 în 2022, această țară se menține lider detașat la capitolul bogăție.
23.03.2023 | 23:22
Care este tara cu cei mai multi miliardari Cel mai bogat om de aici are o avere de circa 69 miliarde de dolari
Care este țara cu cei mai mulți miliardari. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Care este țara cu cei mai mulți miliardari din lume? Cu toate că a pierdut 229 de astfel de miliardari în 2022, această țară conduce detașat topul bogăției. Potrivit unui top realizat de Hurun Global Rich List, peste 400 de oameni nu mai sunt miliardari, deși erau anul trecut.

Care e țara cu cei mai mulți miliardari din lume?

Majoritatea, 229, sunt chinezi, țară care are oricum cei mai mulți miliardari. Înăsprirea politicii monetare, alături de perturbările provocate de Covid-19 și înăsprirea Beijingului asupra sectorului tehnologiei sunt factorii determinanți care i-au afectat pe miliardari.

ADVERTISEMENT

Conform Reuters, deși 229 de miliardari chinezi nu mai sunt miliardari, mai bine de 50% din totalul de 445 de miliardari de la nivel global care și-au pierdut acest privilegiu, China rămâne cea mai bogată țară din acest punct de vedere. Mai mult, China a pierdut 229 de miliardari, dar a câștigat 69.

“Numărul miliardarilor din întreaga lume a scăzut cu 8% în timp ce averea lor combinată a scăzut cu 10%”, a explicat Rupert Hoogewerf, fondatorul şi preşedintele Hurun Report. La nivel mondial ar exista acum 3.112 de miliardari pe lista Hurun, în scădere faţă de 3.381 în 2022.

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

China rămâne, așadar, cea mai mare producătoare de miliardari, cu 969 la 16 ianuarie 2023. Comparativ, SUA are doar 691 de miliardari. Pe locul 3 în lume e India cu 187 de miliardari, în timp ce Germania e pe locul 4 cu 144 de miliardari. Anul 2022 a consemnat trecerea lui Bernard Arnault, patron LVHM, pe primul loc în topul miliardarilor lumii. Așadar, Arnault l-a devansat pe celebrul Elon Musk, cu o avere de aproximativ 202 de miliarde de dolari.

Cel mai bogat om din China rămâne Zhong Shanshan, fondatorul companiei de apă îmbuteliată Nongfu Spring, cu o avere de 69 de miliarde de dolari. La nivel mondial Zhong se situează pe locul 15, conform aceluiași clasament. Pe locul al doilea al miliardarilor din China se află Pony Ma Huateng, fondator al Tencent, cu o avere de 13 miliarde de dolari. Zhang Yiming, deținătorul Tik Tok, a căzut pe locul trei, în timp ce cunoscutul Jack Ma, fondator al Alibaba Group, a căzut pe locul 52, după ce Beijingul a înăspărit controlul asupra sectorului tehnologiei.

ADVERTISEMENT

“Majorarea dobânzilor, aprecierea dolarului american, spargerea bulei tehnologiei creată de COVID şi impactul războiului dintre Rusia şi Ucraina s-au combinat pentru a afecta pieţele bursiere”, a trasnmis Rupert Hoogewerf.

De menționat că în 2022 yuanul chinez a pierdut 8% din valoare în raport cu dolarul american, cea mai mare scădere de după 1994. Acest efect ar fi fost produs de politica Rezervei Federale de majorare agresivă a dobânzilor, precum și de încetinire a ritmului de creștere a economiei chineze.

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit Daily Mail, China se laudă și cu un miliardar ”ascuns”, mai exact un fost membru de partid pe numele său Zhang Qi. În 2019, direcția anticorupție din China a descins acasă la bărbat, fost primar al orașului Danzhou, unde au descoperit 13 tone de aur sub formă de lingouri, în valoare de peste 600 de milioane de dolari. Mai mult, ascunși au fost găsiți peste 35 de miliarde de euro, bani obținuți din mită. În acel moment despre Zhang Qi s-a vorbit drept cel mai bogat om din China, la nivel neoficial.

ADVERTISEMENT
Tags:
Un român s-a înecat în Olanda și un salvator olandez șochează. Ce a...
Un român s-a înecat în Olanda și un salvator olandez șochează. Ce a spus
"Barbie din fotbal" a primit un cadou total neașteptat! Starul din tenis a recunoscut totul: "Sunt un mare fan!"
Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării:
Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: "1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia"
Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: Îţi mulţumesc că m-ai...
Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!
A dispărut în urmă cu 28 de ani, dar detalii despre românca Magdalena...
A dispărut în urmă cu 28 de ani, dar detalii despre românca Magdalena au apărut abia acum, în 2023. Ce susțin anchetatorii
Scandal uriaș în plină grevă. Un profesor a fost bătut de soțul directoarei...
Scandal uriaș în plină grevă. Un profesor a fost bătut de soțul directoarei pentru că a refuzat să încheie mediile
Bella Thorne, fotografii extrem de sexy. Cum s-a pozat în mașină. A adunat...
Bella Thorne, fotografii extrem de sexy. Cum s-a pozat în mașină. A adunat sute de mii de reacții. GALERIE FOTO
Răspunsul lui Zelenski, întrebat de Libertatea cum ar trebui România să ajute Ucraina...
Răspunsul lui Zelenski, întrebat de Libertatea cum ar trebui România să ajute Ucraina în drumul spre NATO
Smiley i-a scos ochii lui Cătălin Măruţă că n-a venit la nunta lui....
Smiley i-a scos ochii lui Cătălin Măruţă că n-a venit la nunta lui. De ce n-au ajuns prezentatorul TV şi Andra la marele eveniment
Femeia era internată într-un spital de nebuni, dar într-o zi i-a dat doctorului...
Femeia era internată într-un spital de nebuni, dar într-o zi i-a dat doctorului un desen care l-a încremenit! Abia atunci a înțeles adevărul despre ce pățise ea. 𝐂𝐞 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚 𝐜𝐞𝐚𝐬𝐮𝐥
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce...
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
ADEVĂRUL în cazul Caracal! S-A AFLAT ce a făcut DINCĂ cu Luiza Melencu...
ADEVĂRUL în cazul Caracal! S-A AFLAT ce a făcut DINCĂ cu Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!