Care este temperatura ideală la care se sterilizează borcanele. Toate gospodinele ar trebui să țină cont de această regulă dacă nu vor să aibă parte de surprize neplăcute.
Toamna și-a intrat în drepturi, iar pentru gospodinele din întreaga țară înseamnă un singur lucru. Și anume, pregătirea murăturilor, a dulcețurilor și a zacuștii pentru iarnă.
Toate aceste bunătăți își găsesc loc pe rafturile din cămară. Însă, pentru a rezista întreaga iarnă și chiar mai mult, este foarte importantă depozitarea lor.
Sterilizarea borcanelor este un pas esențial care trebuie parcurs fără nicio greșeală. Înainte de a trece la sterilizarea lor, acestea trebuie spălate foarte bine cu apă caldă și detergent de vase. Înainte de a pune orice preparat în ele, fie că este dulceață sau zacuscă, borcanele trebuie uscate foarte bine.
O atenție deosebită trebuie acordată și capacelor. Se recomandă ca acestea să fie neapărat metalice și noi. Dacă sunt vechi și prezintă semne de rugină, cel mai bine ar fi să scapi cât mai repede de ele.
De cele mai multe ori, gospodinele din România sterilizează borcanele la cuptorul clasic. În acest caz, se recomandă ca acesta să fie preîncălzit la 140 de grade Celsius, iar pe măsură ce temperatura crește, te poți ocupa de igienizarea borcanelor.
Borcanele curățate se așază pe o tavă, însă nu înainte de a pune o hârtie de copt sub ele. Borcanele trebuie să stea în cuptor 20 de minute, timp în care poți steriliza și capacele, punându-le la fiert tot pentru 20 de minute.
Gospodinele care aleg să sterilizeze borcanele în cuptorul electric, trebuie să știe că acesta oferă o sterilizare mult mai eficientă. La cuptorul electric, sterilizarea borcanelor se face la 120 de grade Celsius. Este suficient ca borcanele să stea cu gura în sus în cuptor pentru 20 – 30 de minute.
Poate că una dintre cele mai eficiente și rapide metode de sterilizare a borcanelor este cea în cuptorul cu microunde. Înainte de a fi introduse în cuptor, borcanele trebuie spălate și uscate bine. Apoi, tot ce trebuie să faci este să selectezi cel mai puternic program și să lași borcanele în cuptor timp de 2 – 3 minute.
Poate că nu multe gospodine știu, dar borcanele se mai pot steriliza și în mașina de spălat vase. Pentru a fi sterilizate perfect, este suficient ca acestea să treacă printr-un ciclu de spălare complet, cu temperatura setată la 70 de grade Celsius.
Una dintre cele mai practice metode la care apelează multe gospodine în ziua de azi este sterilizarea borcanelor în oală. Dacă optezi pentru această metodă, trebuie să știi că est suficient ca borcanele să fiarbă în apă clocotită 10 – 15 minute.