Sport

Care este valoarea totală a datoriilor la Dinamo! Cum pot pierde „câinii“ licenţa pentru sezonul viitor

Dinamo a intrat în insolvenţă, iar creditorii cer restituirea datoriilor. Suma pe care o are revendică este astronomică.
26.08.2021 | 12:25
Care este valoarea totala a datoriilor la Dinamo Cum pot pierde cainii licenta pentru sezonul viitor
ADVERTISEMENT

Insolvenţa lui Dinamo şi planul de reorganizare presupune ca formaţia din Ştefan cel Mare să-şi rezolve problema datoriilor faţă de toate părţile înscrise la masa credală. Administratorul judiciar al clubului, Răzvan Zăvăleanu, a dezvăluit că suma la care se ridică revendicările depăşeşte 8 milioane de euro.

Administratorul judiciar al lui Dinamo: „E vorba despre 8.000.080 de euro“

„Pot spune care sunt sumele cerute, nu neapărat că au legătura cu realitatea. E vorba despre 8.000.080 de euro. Din aceste sume vom respinge. Noi vom analiza aceste declarații de creanță și vom spune care este părerea noastră. Deja, la prima vedere, sumele sunt mult mai mici“, a precizat administratorul judiciar pentru Radio Dinamo.

ADVERTISEMENT

Întregul plan de reorganizare este un proces de durată şi se poate întinde până la un an, iar asta pune în pericol obţinerea licenţei pentru următorul sezon. Dinamo este obligată să rezolve problemele înainte de luna martie a anului viitor, altfel nu va putea aplica pentru dreptul de a juca în 2022-2023.

„Nu există o dată limitată legal. Planul de reorganizare trebuie depus în maximum 30 de zile de când avem tabelul definitiv la creditorii. Noi, astăzi, suntem la momentul în care am întocmit tabelul creditorilor“, a completat Răzvan Zăvăleanu. Pe de altă parte, aceasta este forma iniţială a tabelului, care poate suferi modificări importante în urma contestaţiilor. Lista poate fi atacată, iar finalizarea ei poate dura între trei şi 12 luni.

ADVERTISEMENT

„Doamne ferește să se vorbească despre un an, pentru că noi trebuie să avem gata planul de reorganizare până cel târziu în luna martie, pentru a putea obţine licența pentru sezonul viitor“, a avertizat administratorul judiciar.

Patru potenţiali investitori

Salvarea lui Dinamo poate veni de la un eventual investitor care să preia clubul şi datoriile acestuia. Din declaraţiile aceluiaşi Zăvăleanu, discuţii există deja cu patru potenţiali cumpărători, dar situaţia incertă complică procesul de achiziţie.

ADVERTISEMENT

„Cred că Dinamo este un brand foarte interesant, care creează foarte mult interes. Astăzi, problema investitorilor este haosul care a fost creat în jurul companiei Dinamo. Toată lumea așteaptă să vadă ce are de plătit și pentru ce plătește.

Activul Dinamo nu este unul foarte important. În momentul în care cineva întreabă valoarea pe care trebuie să o plătească, se uită, evident, și către ce cumpără. Cumpără doar ideea de Dinamo sau cumpără și anumite active?

ADVERTISEMENT

Noi suntem în stadiu de inventariere acum, pe care urmează să o finalizăm chiar astăzi. După evaluare, vom ști exact care este valoarea care se poate vinde alături de ceea ce înseamnă drepturile nepatrimoniale privind Dinamo“.

„Şi dacă se vinde, ce se întâmplă apoi?“

În eventualitatea în care Dinamo îşi va găsi un investitor dispus să preia datoriile, rămâne totuşi problema viitorului. Clubul trebuie să evite un nou episod Cortacero, adică noul finanţator să poată asigura bugetul viitor.

„Există persoane care pun întrebări (n.r. – pentru preluarea clubului). Haideți să zicem că vine cineva cu 8 milioane și plătește datoriile. Dar întrebarea mea pentru potențialii investitori este: «Ok, și ce se întâmplă de mâine? Care sunt banii de mâine încolo? Vreți performanță la Dinamo? Sau vreți doar să aveți un club ca să vă faceți cunoscuți?“, a completat Zăvăleanu.

DDB s-a înscris la masa credală

Printre creditorii care solicită plata datoriilor se află şi DDB, asociaţia suporterilor care a împrumutat clubul Dinamo. Iar prezenţa DDB-ului la masa credală este una normală, legală.

„Banii suporterilor care au fost plătiți către această asociație în scopul ajutorării lui Dinamo ar trebui să se regăsească, la un moment dat, în activele asociației într-o oarecare formă. Nu s-ar fi putut dona către Dinamo această sumă.

Evident că, fiind vorba despre un împrumut pe care DDB l-a făcut către Dinamo, această sumă se regăsește din punct de vedere contabil ca împrumut în ambele entități și ca atare trebuie să apară și la masa credală. Mi se pare absolut legal“, a concluzionat administratorul judiciar.

Conform DDB, suma cu care suporterii au împrumutat clubul Dinamo este de peste 1,74 milioane de euro, mai exact 8,591,201 lei.

ADVERTISEMENT