News

Care este vârsta medie la care se căsătoresc românii. Lucrurile s-au schimbat drastic în ultimii 30 de ani

Insitutului Național de Statistică oferă date interesante privind vârsta medie la care se căsătoresc românii în prezent. Se poate observa o schimbare majoră privind relațiile dintre femei și bărbați.
16.01.2022 | 19:51
Care este varsta medie la care se casatoresc romanii Lucrurile sau schimbat drastic in ultimii 30 de ani
Care este vârsta medie la care se căsătoresc românii. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vremurile se schimbă cu repeziciune, iar acest lucru este vizibil în tot ceea ce ne înconjoară. Așa se întâmplă și cu relațiile dintre bărbați și femei, unde statisticile indică elemente care nu puteau fi anticipate acum ceva timp.

Un aspect interesant este faptul că numărul femeilor care au soți mai tineri s-a dublat în ultimii 30 de ani. În trecut, bunicii noștri se căsătoreau la o vârstă fragedă, iar bărbatul era aproape mereu mai mare decât femeia. Acum tendințele au suferit tot felul de alterații.

ADVERTISEMENT

Totodată, conform Insitutului Național de Statistică, cuplurile ajung să se căsătorească mult mai târziu decât o făceau la începutul anilor ’90.

Vârsta medie la care se căsătoresc românii. Numărul femeilor cu soți mai tineri s-a dublat, din 1990

Foto: Hepta.ro

Moda din relații s-a schimbat. Tinerii își unesc destinele mult mai târziu, iar căsniciile între bărbați mai tineri și femei mature nu mai sunt chiar o raritate.

ADVERTISEMENT

După Revoluție, cuplurile se căsătoreau pe la vârsta de 23 de ani. În prezent, tinerii trag mai mult de timp.

La ce vârstă se căsătoresc românii în ziua de azi? Bărbații o fac cu 3 ani mai târziu decât femeile

Foto: Hepta.ro

Conform statisticilor din 2020, bărbații se căsătoresc în medie la vârsta de 34 de ani. Pentru sexul frumos, vârsta medie este 30,8 de ani.

ADVERTISEMENT

„În anul 2020 s-au înregistrat 81343 căsătorii, cel mai mic număr de căsătorii înregistrat din 1946 până în prezent. Faţă de anul 2019, în 2020 s-au înregistrat cu 47267 căsătorii mai puţine (cu 30199 căsătorii mai puţine în urban şi cu 17068 căsătorii mai puţine în rural)”, conform datelor prezentate de INS.

Rata nupţialităţii a fost mult mai mică decât cea din anul 2019, înregistrându-se 3,7 căsătorii la 1000 locuitori, faţă de 5,8 căsătorii la 1000 locuitori în anul anterior.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe căsătorii (11,7% din numărul total de căsătorii) s-au încheiat de bărbaţii şi femeile din grupa de vârstă 25-29 ani, urmate de cele încheiate de bărbaţii din aceeaşi grupă de vârstă cu femeile din grupa de vârstă 20-24 ani (11,5%).

Structura căsătoriilor pe grupe de vârstă în anul 2020

Foto: INS

În mediul urban, femeile se căsătoresc, în medie, la vârste mai înaintate decât în mediul rural. Astfel, în 2020, în mediul urban 28,4% dintre căsătorii au fost încheiate de femei din grupa de vârstă 25-29 ani (faţă de 23,3% în mediul rural), iar în mediul rural 31,3% dintre căsătorii s-au încheiat de femei în vârstă de 20-24 ani (faţă de 19,8% în mediul urban).

În schimb, în mediul rural, numărul de căsătorii al femeilor din grupa de vârstă sub 20 ani a depăşit de două ori pe cel înregistrat în mediul urban (3349 căsătorii în mediul rural, faţă de 1612 căsătorii în urban), conform INS.

„Înainte de ’90, în România a existat o presiune a întemeierii unei familii, exista o taxă pe celibat.

Tinerii iau decizia să se căsătorească mult mai târziu și în general mai rar și mai avem o secundară, o altă discuție legată de decizia de a face un copil, care acum se face de cele mai multe ori în afara unei relații de tip căsătorie”, a declarat antropologul Bogdan Iancu, conform Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: