Fotbal international

Care sunt atuurile și slăbiciunile lui Liverpool înainte de finala Champions League cu Real Madrid

03.05.2018 | 16:33
Care sunt atuurile si slabiciunile lui Liverpool inainte de finala Champions League cu Real Madrid
ADVERTISEMENT

Liverpool și Real Madrid se vor duela pe 26 mai în finala Champions League de la Kiev. Spaniolii sunt, fără doar și poate, cea mai bună echipă din lume în acest moment, iar casele de pariuri o dau drept favorită la câștigarea trofeului. De cealaltă parte, Liverpool a demonstrat că poate să dea de pământ cu granzii fotbalului. A trecut de Manchester City și în Premier League și în Liga Campionior. Cormoranii au însă o mare problemă: clachează cu echipe mici când te aștepți mai puțin.

Klopp a făcut din Liverpool o mașinărie de goluri condusă de tridentul ofensiv Mane – Firmino – Salah, însă, în ciuda sosirii lui Van Dijk, echipa suferă mut în apărare. Neamțul a adus pe Anfield ideologia de la Dortmund: presing, recuperare și sprint spre poarta adversă. Tactica a adus rezultate, englezii marcând de 137 de ori în toate competițiile în acest sezon. Un alt merit al lui Klopp este acela că a scos tot ce e mai bun din jucătorii pe care îi are la club.

ADVERTISEMENT

Un alt punct forte a fost aducerea lui Van Dijk în centrul apărării. Cormoranii au plătit 85 de milioane de euro pentru cel mai scump fundaș din istorie. După sosirea olandezului, Liverpool nu a primit gol în 10 din 21 de partide. Fără el pe teren, Liverpool ținuse poarta intactă în 12 din 30 de confruntări. Un alt jucător important pentru Liverpool este Milner, care, chiar dacă nu iese foarte mult în evidență, joacă cu pasiune și este cel mai bun pasator de gol din Champions League. Milner a pasat decisiv de 8 ori. Liverpool stă cel mai bine însă în atac, unde Firmino este versiunea “roșie” a lui Benzema. Brazilianul are sarcina să livreze mingi utile către Mane și Salah. În Champions League, Firmino are 10 goluri și 9 pase decisive.

Salah, candidat la Balonul de Aur

Poate că Liverpool nu ar fi arătat aceeași forță ofensivă fără egipteanul Salah în echipă. Extrema dreaptă a marcat de 43 de ori în toate competițiile și este un candidat serios la Balonul de Aur. Exploziv în sprint, rapid în controlul balonului, priceput în driblinig, letal prin definiție, Salah este noua vedetă pe Anfield Road. Cu greu poate fi oprit de către adversari.

ADVERTISEMENT

Liverpool are însă și puncte slabe. Klopp are probleme pe postul de portar, acolo unde încă nu poate decide titularul dintre Mignolet și Karius. Ambii se alfă printre portarii din Premier League cu cel mai mic procentaj. Karius a evoluat mult în ultimul timp și i-a câștigat încrederea tehnicianului, însă mai are mult de lucrat la ieșiri. Un alt punct slab pentru cormorani este acela că, deși sunt capabili să calce în picioare adversari de calibru, se împiedică de echipe mici când te aștepți mai puțin. În același timp, Liverpool încă nu a găsit un înlocuitor de calibru pentru Coutinho după plecarea brazilianului la Barcelona.

Liverpool încă are probleme în apărare

Venirea lui Van Dijk a ridicat nivelul apărării, însă colegii săi mai au mult de muncă pentru a ajunge la o formă optimă. Olandezul este sigur în acțiunile individuale, dar Arnold, Lovren sau Robertson sunt încă puncte slabe în apărare. O altă problemă este legată de banca de rezerve. Pe Olimpico, Liverpool a mers cu Klavan, Solanke, Moreno, Ings, Woodburn și Mignolet. Până la finala cu Real Madrid, Klopp speră să îi poată recupera pe Can și Lallana.

ADVERTISEMENT