Ce beneficii are turmericul pentru organism. Ce se întâmplă dacă îți faci un obicei din a consuma din ce în ce mai des acest condiment.
Fără doar și poate, turmericul este unul dintre cele mai recognoscile condimente. Datorită culorii sale aparte, acesta este greu de confundat.
În ultima vreme, românii au început să se familiarizeze cu turmericul și au început să îl folosească mai des. Acesta poate fi utilizat în diverse preparate sau se poate face chiar ceai din el.
La origine, turmericul este un condiment oriental, care provine din Asia de Sud-Est. Planta din care se obține se numește Curcuma Ionga și este una dintre plantele de bază ale medicinei tradiționale asiatice.
Principala substanță care se regăsește în turmeric este curcumina. Aceasta este recunoscută datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Curcumina acționează în organism și ca un antioxidant și îl protejează de afecțiuni cauzate de inflamația cronică.
Turmericul are o mulțime de beneficii pentru organism. Dacă se folosește pentru a prepara ceai în care se adaugă și piper negru, atunci acesta devine aliatul de nădejde pentru topirea kilogramelor în plus.
De asemenea, turmericul poate ameliora durerile articulare. Studiile au demonstrat că substanța din el, curcumina, acționează similar medicamentelor antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că este eficient în ameliorarea simptomelor osteoartritei.
Consumat cu regularitate, turmericul face minuni și pentru sănătatea inimii. Cercetătorii au arătat că administrarea suplimentelor pe bază de turmeric scad tensiunea arterială sistolică. Pentru a avea efect, aceste suplimente trebuie administrate mai mult de 3 luni.
Turmericul contribuie și la sănătatea intestinală. Datorită proprietăților sale, acest condiment reduce semnificativ inflamația de la nivelul intestinului.
Beneficiile turmericului pentru organism nu se opresc aici. Acest condiment ajută și stimulează activitatea cerebrală și poate diminua simptomele asociate depresiei.
Studiile din ultima vreme au demonstrat faptul că turmericul poate avea și efect anticancerigen. Datorită curcuminei, acesta poate încetini dezvoltarea unor tipuri de cancer, având efect antioxidant și antiinflamator.
Turmericul contribuie și la reducerea rezistenței la insulină. Pentru că este capabil să mențină un nivel optim al glicemiei, acest condiment este benefic persoanelor cu diabet de tip 2.