News

Cine va fi premier după alegerile parlamentare? Toate variantele partidelor

06.12.2020 | 23:54
Cine va fi premier dupa alegerile parlamentare Toate variantele partidelor
ADVERTISEMENT

Până acum, la nivelul declarațiilor făcute de către partide, președintele Klaus Iohannis ar avea de ales între nu mai puțin de șase variante de candidat la funcție de prim-ministru.

Unul este propus de către PNL, unul de către Alianța USR-PLUS, în timp ce social-democrații au nu mai puțin de patru variante de șef al Guvernului. Decizia finală va depinde de modul în care se va configura viitoarea coaliție de guvernământ.

ADVERTISEMENT

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat de mai multă vreme că partidul său pregătește trei posibili premieri, iar în seara alegerilor l-a anunțat și pe al patrulea, pe medicul Alexandru Rafila.

Rafila, noul intrat pe lista de candidați a PSD

Avem trei variante, așa cum am anunțat încă din timpul campaniei. A apărut și a patra varianta, Alexandru Rafila. O să hotărăsc împreună cu colegii mei, cum este corect, aşa şi scrie la Statutul partidului. I-am enumerat şi pe Sorin Grindeanu, şi pe domnul Vasile Dîncu, şi pe Mihai Tudose şi mai nou e domnul Alexandru Rafila”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

El a spus că unul dintre cei patru ar putea conduce un guvern de uniune națională. „Excludem să facem guvern cu PNL. Votul românilor e clar, România intră într-o nouă etapă. Dacă e un guvern de uniune națională, ok”, a adăugat președintele PSD.

Inflația de candidați la funcția de premier din tabăra PSD este explicabilă și prin faptul că Marcel Ciolacu are șanse minime să-și ducă partidul la Palatul Victoria. Pe lângă ostilitatea evidentă a președintelui Klaus Iohannis față de social-democrați, potențialul social-democraților de a forma o majoritate parlamentară în jurul lor este foarte redus.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă rezultatele finale îi vor indica drept câștigători ai celor mai multe mandate de parlamentar, social-democrații au ca potențial aliat doar partidul lui Victor Ponta, Pro România, cu condiția ca acesta să treacă pragul electoral, ceea ce este incert în momentul de față. Un alt potențial aliat ar putea fi nou-veniții de la AUR, însă ar fi o alianță riscantă ce ar putea să creeze PSD prejudicii de imagine.

PNL nu renunță la premierul Orban, USR-PLUS îl susține pe Cioloș

Lucrurile se complică în cazul celorlalți doi candidați, liberalul Ludovic Orban și Dacian Cioloș, susținut de către USR-PLUS. Campania electorală a arătat existența unor tensiuni între PNL și USR-PLUS care s-au manifestat prin declarații foarte dure de ambele părți.

ADVERTISEMENT

Încă de la mijlocul lunii octombrie, vicepreședintele USR, Cătălin Drulă, anunța, pe Facebook, că partidul său nu va accepta să facă parte dintr-un guvern care îl are pe Ludovic Orban drept prim-ministru.

Ne întreabă multă lume cum vom colabora cu PNL la guvernare. Este simplu. Dacă vor majoritate cu USR, și nu cred că-și mai permit să-și bată joc de români cu încă un USL, sunt câteva condiții. Una dintre ele este retragerea din prim-plan a unor iordachi ca Florin Roman. O altă condiție este că trebuie să lucrăm cu un premier care trece testul onestității și loialității. Nu în fața noastră, ci în fața alegătorilor. Astăzi Ludovic Orban, prin minciunile la adresa USR, a picat grav acest test. Nu o să acceptăm să fim un CDR 2.0.”, afirma Drulă.

Pe 23 octombrie, un alt deputat USR, Ionuț Moșteanu declara, la Digi24, că Cioloș este susținut de USR-PLUS pentru că ar fi un premier mai potrivit decât Orban.

USR va intra la guvernare și va intra cu mandat de reformă. Vrem un premier cu mandat de reformă. Nimeni nu are un cec în alb din partea noastră. USR PLUS vrea să dea premierul, să fie foarte clar. Vrem un parteneriat onest, loial de guvernare. Dacian Cioloș este, prin protocolul nostru vechi de alianță USR-PLUS, persoana desemnată pentru a prelua acest portfoliu”, spunea Moșteanu.

Însă președintele Iohannis a catalogat, pe 21 octombrie, schimburile de replici dintre PNL și USR-iști drept „povești de campanie”, iar când a fost întrebat dacă Ludovic Orban rămâne prima variantă de premier după alegeri, a răspuns sec: „Da.”

În schimb, liberalii nici nu concep să accepte ca viitorul guvern să nu-l aibă în frunte pe Ludovic Orban. Susținerea PNL față de liderul său a fost reconfirmată duminică seară de către prim-vicepreședintele Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a exclus altă variantă decât Ludovic Orban. „PNL este îndreptățit să dea premierul. Ludovic Orban este liderul partidului care a câștigat alegerile”, a argumentat acesta menționând totodată câteva ministere la care liberalii nu ar fi dispuși să  renunțe pentru a face loc unor miniștri din partea USR-PLUS.

ADVERTISEMENT