România a câștigat șapte medalii la Jocurile Olimpice de la Paris. Trei sunt de aur, trei de argint și una de bronz.Aceste succese vor fi răsplătite de Statul Român cu 140.000 de euro (aur), 100.000 de euro (argint) și 60.000 (bronz).
În afara acestor premii, sportivii medaliați vor putea beneficia după retragerea din sport de rente viagere. Acestea se acordă de la 1 ianuarie a anului următor anunțului retragerii și se calculează în baza salariului mediu brut pe economie, de la momentul respectiv.
Statul român plătește 597 rente viagere sportivilor care au adus performanță României. Sunt răsplătiți medaliații cu aur, argint și bronz la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Campionate Europene.
Lunar 3.679.321 lei pleacă în conturile medaliaților, care au adus glorie României. O parte dintre ei primesc rente cumulate, fiind multipli medaliați.
33 de sportivi din România beneficiază de maximum sumei. Aceasta este 16.635 lei și este neimpozabilă. Între ei sunt Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Laura Badea, Andreea Răducan, Gabriela Szabo sau Ana Maria Brînză.
De aceeași sumă ar putea beneficia și David Popovici, în cazul în care și-ar anunța retragerea din sport. Ceea ce nu e cazul, la nici 20 de ani, el având multe alte competiții mari în față. David este campion olimpic, dublu campion mondial și de patru ori campion european.
În momentul retragerii și Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu, Andrei Cornea, Marian Enache, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc vor putea benefia și ele/ei de rente viagere.
În afara rentelor viagere, ANS plătește lunar și 116 indemnizații de merit. Acestea au o valoare fixă: 6240 lei – la nivelul lunii iulie. Printre cei care o încasează se numără Octavian Bellu și Mariana Bitang, Mihai Leu sau Ilie Năstase.
O parte dintre fotbaliștii Stelei 1986 primesc și ei indemnizații de merit. Duckadan, Iovan, Bumbescu și Majearu sunt fotbaliștii nominalizați în actele ANS. De asemenea, Dudu Georgescu, Gheată de Aur a Europei în 1975 și 1977, și fostul arbitrul Ioan Igna primesc indemnizație de merit.
Pe lista celor răsplătiți de statul român se află și Grațiela Vâjială, fosta șefă a Agenției Naționale Anti-Doping.
SPORTIVI CARE PRIMESC MAXIMUM RENTEI VIAGERE – 16.635 lei/lună
ATLETISM: Doina Melinte, Gabriela Szabo
CANOTAJ: Georgeta Andrunache, Rodica Arba, Constanța Burcica, Viorica Susanu, Veronica Cochelea, Marioara Curelea, Elena Georgescu, Olga Homechi, Doina Ignat, Elisabeta Lipă , Ioana Olteanu, Victor Mihalachi
GIMNASTICĂ: Nadia Comăneci ,Gina Gogean, Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Andreea Răducan, Daniela Silivaș, Simona Amânar, Ecaterina Szabo, Marius Urzică , Lavinia Milosovici, Marian Drăgulescu
HALTERE: Nicu Vlad
JUDO: Alina Dumitru
LUPTE: Ștefan Rusu
SCRIMĂ: Laura Badea, Ana Maria Brînză, Simona Pop, Simona Gherman, Loredana Dinu
Condiții de acordare a rentei viagere:
Conform Legii nr. 69 din 28 aprilie 2000, sportivii care au obţinut medalii la cele mai importante competiţii pot cere primirea unei rente viagere. Aceasta se asigură în următoarele condiţii:
(1) Sportivul de performanţă care a obţinut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori probe olimpice are dreptul, la cerere şi cu confirmarea Ministerului Tineretului şi Sportului, la o renta viageră.
(2) Renta viageră prevăzută la alin. (1) reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie.
(3) Pentru stabilirea rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Naţionala pentru Statistica pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.
(4) Renta viageră se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sportivul se retrage din activitate, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a prezentei legi.
(5) În funcţie de nivelul performantei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
a) – 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
– 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
– 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;
b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzătoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.
(6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai buna performanta se cumulează cu cea pentru performanta inferioară, potrivit nivelurilor prevăzute la alin. (5) lit. b).
(7) Fondurile necesare pentru plata drepturilor prevăzute în prezentul articol se aloca de la bugetul de stat şi se plătesc de Ministerul Tineretului şi Sportului.
(8) Modalităţile de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului tineretului şi sportului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(9) Renta viageră prevăzută în prezentul articol se plăteşte lunar în lei şi nu este impozabilă.
(10) În perioada revenirii în activitate ca sportiv activ plata rentei viagere se suspenda.