Aceștia sunt cei mai sănătoși pești de mâncat. Au un preț mult mai mic decât somonul și se găsesc ușor în comerț. Medicii îi recomandă datorită beneficiilor pentru sănătate.
Peștele se numără printre cele mai recomandate alimente de către medicii nutriționiști, deoarece are mai multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, românii nu consumă suficient pește, în raport cu recomandările pe care le fac specialiștii.
Mai exact, în România se consumă mai puțin pește decât înainte de 1989, după cum arată un raport RO-Fish. Principala cauză ar fi reprezentată de prețurile foarte mari pentru veniturile care sunt, în prezent, foarte mici pentru mulți români.
Cu toate acestea, în fiecare sezon, există aproximativ 250 de sortimente de pește, fie că este proaspăt, congelat sau refrigerat. Peste 70% din oferta actuală provine din acvacultură, iar acest lucru poate însemna și modificări ale gustului, texturii și a proprietăților nutriționale, în comparație cu peștele pescuit.
Există, totuși, mai multe sortimente de pește de calitate, mult mai ieftin decât somnul, care se găsește destul de ușor la supermarketuri. Speciile mici și foarte mici de pește, care conțin mai mulți nutrienți, cum ar fi proteine, vitamine și calciu, dar și fier și acid Omega 3.
Păstrăvul, somonul, dorada sau scrumbia nu au prețuri la fel de accesibile ca alte tipuri de pești. De exemplu, un kilogram de file de somon din Norvegia poate ajunge să coste în jude de 160 de lei.
Hamsiile, șprotul și sardinele se numără printre cele mai bune sortimente de pești. Nu conțin mercur și au multe vitamine. Pot fi găsiți cu ușurință la supermarket.
Atunci când vrei un pește sănătos, dar la un preț accesibil, poți opta pentru hamsii. O porție de 100 de grame are numai 150 de calorii. Acest pește conține mai multe vitamine (B12, B3, B2, B6, B5, B1, D, E, A, C), dar și minerale esențiale, precum fosfor, zinc, seleniu, fier, potasiu, calciu, cupru și mangan.
Hamsiile mai conțin și acizi grași Omega 3, și anume acid eicosapentaenoic EPA și acid docosahexaenoic DHA. Toate aceste substanțe au efecte antiinflamatoare, ajută la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride și mențin permeabilitatea vaselor de sânge.
Mai contribuie, de altfel, și la prevenirea anemiei, la susținerea imunității și la menținerea unei bune funcționări a sistemului nervos și osos, notează csid.ro. Un kilogram de hamsii costă în jur de 17 lei.
Șprotul este un alt pește ieftin, pe care îl poți include în dietă. O porție de 100 de grame conține numai 100 de calorii. Acest pește reprezintă o sursă importantă de Omega 3, care are beneficii pentru sănătatea creierului și a inimii.
În plus, șprotul conține mult seleniu, un mineral care poate reduce riscul mai multor forme de cancer. Acesta poate ajuta și la reducerea cantității de metionină din organism. Astfel, acesta inhibă activitatea unor hormoni ce sunt asociați cu acumularea depozitelor de grăsime și accelerarea procesului de îmbătrânire.
Mineralul ajută și la prevenirea bolilor de tiroidă. Acizii grași Omega 3 contribuie la menținerea vederii sănătoase și la prevenirea degenerescenței maculare.
Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard, Omega 3 este important deoarece joacă un rol-cheie în prevenirea bolii Alzheimer, prin reducerea acumulării de proteine rau și beta-amiloide la nivel cerebral.
Șprotul are un preț accesibil, astfel că ar putea fi consumat regulat de multe persoane. Un kilogram din acest pește costă în jur de 19 lei.
Sardinele și-au căpătat denumirea de la Insula Sardinia, acolo unde se găsesc în număr mare. Din moment ce sunt foarte perisabile, sardinele nu se găsesc prea des în formă proaspătă, motiv pentru care sunt vândute la conservă.
O porție de 100 de grame de sardine conține doar 200 de calorii. Acești pești reprezintă o sursă importantă de nutrienți și e bine să fie incluși în dietă. Au un preț accesibil, iar kilogramul costă în jur de 16 lei.
“Conserva de pește, pe care eu am denumit-o ca fiind concentratul de nutrienți cel mai eficient și la îndemână pentru un preț ridicol, costă sub 5 lei. Este vorba despre conserva de sardine.
Zeama de oase sau mâncatul peștelui cu tot cu oase ne aduce o sursă de calciu care este incredibilă pentru organism. Mineralele din pastilele de calciu nu se fixează așa cum se fixează din aceste mâncăruri cu oase. Avem Omega 3 în sardine cum nu avem în niciun aliment.
Sardina e un pește mic, Omega 3 e în alge, omul nu poate să-l absoarbă din surse vegetale. Sardina mănâncă algele, noi mâncăm sardinele. Într-o cutiuță de conservă, dacă o mâncăm o dată pe săptămână, avem toți nutrienții naturali și potențați între ei”, a explicat Mihaela Bilic acum ceva timp.