Fotbal international

Care sunt cele mai afectate cluburi din La Liga în urma pandemiei de COVID-19. Barcelona e pe primul loc

16.04.2020 | 14:38
Care sunt cele mai afectate cluburi din La Liga in urma pandemiei de COVID19 Barcelona e pe primul loc
ADVERTISEMENT

Cotidianul Marca a realizat o anchetă care să scoată la lumină situaţia cluburilor din La Liga în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus. Evident, sunt cluburi care resimt mai puţin criza provocată de pandemie şi altele care deja caută soluţii pentru a nu ajunge la probleme.

Unele cluburi vor fi mai mult afectate

Dintre cele 20 de cluburi din La Liga Santander, unele vor fi afectate mai mult. Cele mai mari au un impact mai mare pentru că au mai multe surse de venit decât televiziunea (ceea ce este practic principalul lucru pentru alții).

ADVERTISEMENT

Muzee în cluburi, vânzări de tricouri, ticketing, afaceri în jurul stadionului, turism internațional de fotbal … toate sunt venituri oprite. Giganții, cum ar fi Barcelona, ​​Real Madrid și Atlético, au avut în bugetele lor toate aceste importante surse de venit, dar nu le vor mai avea de acum înainte, cel puţin pentru o perioadă de timp care nu se ştie cât va dura.

Surprizele numite Eibar, Celta Vigo şi Leganes

Celelalte cluburi dacă pot juca meciurile rămase și vor termina LaLiga, vor pierde bani, dar o sumă acceptabilă. Dacă nu: vor pierde mult mai mult, dar nici nu vor trece prin probleme grave, care să le amenințe supraviețuirea.

ADVERTISEMENT

Dacă sezonul va fi reluat iată care sunt cluburile care vor depăşi cel mai uşor criza: Real Madrid, Sevilla, Villarreal, Real Sociedad, Osasuna, Athletic Bilbao, Eibar, Celta Vigo, Leganes şi Mallorca.

Atletico Madrid, Valencia şi Espanyol alături de Barca pe lista cu probleme

Se vor afla într-o situaţie de mijloc: Betis Sevilla, Granada, Levante, Valladolid, Getafe şi Alaves şi vor fi serios afectate Barcelona, Atletico Madrid, Valencia şi Espanyol.

ADVERTISEMENT

Dacă se va juca cluburile vor recupera banii de la televiziune și vor pierde doar abonații şi veniturile din vânzări de bilete. Barcelona este clubul care poate resimţi cel mai serios criza. Au cea mai scumpă echipă La Liga. De aici urgențele cu reducerea salariilor atât de sever, la 70 la sută.

Şi Real Sociedad, Sevilla sau Villarreal stau bine

Real Madrid are mari rezerve în conturi, dar evident că şi la ei ar putea apărea ceva probleme numai în cazul în care nu s-ar mai relua campionatul. Au stabilitate mare la această oră şi Real Sociedad, Sevilla, Bilbao şi Villarreal.

ADVERTISEMENT

Iar, paradoxal, echipe ca Leganes, Eibar, Celta Vigo nu sunt în pericol pentru că ştiu cum să gestioneze banii, fiind cluburi mici. Ele lucrează cu șabloane modeste care dau rezultate bune, vând, economisesc, nu cheltuiesc niciodată dincolo de mijloacele lor și au o structură economică fantastică.

Ce se întâmplă dacă nu se mai reia campionatul

Scenariul doi, de nedorit, este cel în care campionatul nu s-ar mai relua. Doar Real Madrid, Bilbao, Celta, Leganes şi Eibar ar rămâne, dar nici ele nu se ştie pentru cât timp, în zona liniştită.

Ar cădea în zona echipelor cu situaţie incertă Real Sociedad, Sevilla, Villarreal, Mallorca şi Osasuna şi de asemeni s-ar mări plaja pentru cluburile care pot avea repercusiuni financiare serioase cu Alaves, Valladolid.

Drepturile TV afectează cel mai serios

Dacă întrecerea nu va fi reluată toată lumea va avea de suferit, mai mult mai puţin, în primul rând pentru că se pierd banii care proveneau din vânzarea drepturilor TV. Însă, riscul ca vreunul din cluburile de la La Liga să ajungă să nu se mai poată susţine financiar este foarte scăzut. Cel puţin pentru acest sezon.

ADVERTISEMENT