Care sunt cele mai bune murături: cele îndulcite sau cele fermentate? Chiar dacă ambele sortimente sunt la fel de bune, puțini români știu să facă alegerea corectă pentru organismul lor.
Murăturile sunt nelipsite din cămările românilor. Delicioase și perfecte de acompaniat anumite feluri de mâncare, murăturile au multe beneficii pentru organism.
Există numeroase rețete de preparare a murăturilor, iar cele mai frecvente tipuri de murături sunt cele fermentate și cele îndulcite. Chiar dacă sunt preferatele românilor, puțini știu care este alegerea perfectă pentru organism.
Așa cum le spune și numele, murăturile fermentate sunt cele produse în urma procesului natural de fermentare. Aici includem morcovii, țelina, castraveții și varza. În urmă fermentării, bacteriile transformă în acid lactic zaharurile din legume.
Murăturile îndulcite, în schimb, sunt acele murături în al căror proces de conservare se adaugă zahar sau siropuri. De obicei, aceste murături se îndulcesc cu sirop de agave, sucuri de fructe, miere sau zahăr.
În funcție de tipul lor, murăturile vin la pachet cu anumite beneficii pentru organism. De exemplu, murăturile fermentate reduc inflamația din organism și stresul oxidativ. Sunt bogate în vitamina B și K, ceea ce înseamnă că organismul le absoarbe foarte repede.
Murăturile fermentate sunt o sursă bogată de probiotice esențiale pentru flora intestinală. Probioticele sunt bacterii care contribuie la întărirea sistemului imunitar și ajută digestia.
Spre deosebire de murăturile fermentate, murăturile îndulcite vin la pachet cu mai multe calorii, deoarece conțin zahăr. Tocmai din acest motiv, nu sunt deloc recomandate persoanelor care vor să slăbească.
Din cauza faptului că au un conținut ridicat de zahăr, murăturile îndulcite pot crește nivelul glicemiei. Drept urmare, pot deveni problematice pentru persoanele care au diabet sau predispoziție la această boală.
De cele mai multe ori, murăturile dulci sunt folosite în diverse preparate care au nevoie de o notă dulce pentru a echilibra gustul. Acestea sunt delicioase în burgeri sau salate, însă, nutriționiștii recomandă consumul lor echilibrat.
În timp ce murăturile îndulcite pot duce la inflamații în organism sau chiar la creșterea în greutate, murăturile fermentate sunt mult mai bune. Dacă vrei să te bucuri din plin de gustul lor, este recomandat să le prepari chiar tu, acasă.