News

Care sunt cele mai bune universități din România, în 2020. Clujul bate Capitala

23.11.2020 | 12:21
Care sunt cele mai bune universitati din Romania in 2020 Clujul bate Capitala
ADVERTISEMENT

Cele mai bune universități din România, în acest an, sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Astfel, Clujul se menține pe prima poziție pentru al treilea an consecutiv.

Asociația Ad Astra a cercetătorilor români din țară și străinătate a publicat, în această dimineață, clasamentul Universităților din România 2020, primele trei poziții fiind neschimbate. Metarankingul Universitar 2020 are la bază rankingurile internaționale ale acestor universități la data de 1 noiembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Pe locul al patrulea, se menține Universitatea de Vest din Timișoara, dar este depășită de Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, care se afla, anul trecut, pe poziția a 6-a.

Clasamentul Universităților din România 2020

Poziția                                       Universitatea
1   Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca 
2   Universitatea din București
2   Universitatea Politehnica din București
3   Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași
4   Universitatea de Vest din Timișoara
5   Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

ADVERTISEMENT

6   Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București
6   Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca
7   Universitatea Transilvania din Brașov
8   Academia de Studii Economice din București
9   Universitatea Politehnica din Timișoara
9   Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
9   Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași
10  Universitatea Dunărea de Jos din Galați
10  Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș
10  Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
11   Universitatea din Craiova
11   Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara
12   Universitatea Aurel Vlaicu din Arad
12   Universitatea din Oradea

12   Universitatea din Pitești
12   Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
12   Universitatea Ovidius din Constanța
12   Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava
12   Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
12   Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București
12   Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești
12   Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din București

ADVERTISEMENT

Pe poziția a șaptea, găsim Universitatea Transilvania din Brașov, care a urcat două poziții față de anul precedent și a depășit Academia de Studii Economice (ASE) din București. 10 universități se bat pentru ultima poziție a clasamentului, scrie edupedu.ro. Universitățile care ocupă aceeași poziție/punctaj în clasament au fost plasate prin criteriul alfabetic combinat cu cel al tipului de universitate.

Deasemenea, universitățile din țara noastră care nu apar în lista de mai sus, nu sunt incluse în cele unsprezece rankinguri internaționale ale universităților prin care a fost realizat Metarankingul Universitar-2020. În România sunt 97 de universități, 7 dintre ele aflate în lichidare. Sunt 54 de universități publice, inclusiv cele militare, și 43 de universități private, 9 dintre ele cu autorizație provizorie.

ADVERTISEMENT

Clasamentul universităților din țara noastră pentru acest an a fost realizat de: Silviu Matu – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB, Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Carmen Buzea – Universitatea Transilvania din Brașov, Daniel David – UBB, Bogdan Florian – Școala Națională de Studii Politice și Administrative/SNSPA, Adrian Miroiu – SNSPA, Anca Prisăcariu – African Leadership University, Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din București.

„Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”, au explicat autorii, potrivit sursei citate.

Aceștia au precizat și că „în lume există mai multe rankinguri internaționale ale universităților. Pentru a avea o imagine comprehensivă a performanței academice a universităților românești, acestea trebuie integrate într-un metaranking, după modelul meta-analizelor, care combină datele științifice de la mai multe studii pentru a extrage concluzii mai robuste. Coroborarea prezenței unei universități în mai multe rankinguri asigură un diagnostic mai riguros, dincolo de prezența întâmplătoare într-un ranking (sau un număr redus de rankinguri)”.

ADVERTISEMENT