News

Care sunt cele mai frecvente simptome ale coronavirusului în Europa. 70% dintre pacienții infectați le-au avut

13.05.2020 | 19:59
Care sunt cele mai frecvente simptome ale coronavirusului in Europa 70 dintre pacientii infectati leau avut
ADVERTISEMENT

Un studiu recent arată că 70% dintre pacienții din Europa au două simptome comune în ceea ce privește noul tip de coronavirus fiind vorba de pierderea mirosului și durerile de cap.

Durerile de cap și pierderea mirosului, cele mai frecvente simptome ale COVID-19, în Europa

Mai mulți cercetători din Europa au început în aprilie să analizeze cazurile pacienților infectați cu noul tip de coronavirus ajungând la concluzia că 70% dintre aceștia au avut două simptome comune. Este vorba de pierderea mirosului și durerile de cap, acestea fiind resimțite de pacienții cu forme ușoare și moderate ale virusului.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 1.400 de persoane infectate cu COVID-19, acesta mai arătând că boala provocată de noul tip de coronavirus poate lua forme diferite în funcție de vârsta și sexul persoanei bolnave, informează Agerpres.

Ce alte simptome frecvente au mai avut pacienții din Europa

Ancheta epidemiologică efectuată pe pacienții infectați cu COVID-19 din Europa a mai raportat și alte simptome specifice noului tip de coronavirus printre care se numără tuse seacă, febră sau pierderea gustului. Se pare că simptomele găsite în Europa sunt diferite de cele din Asia.

ADVERTISEMENT

Concret, topul celor mai întâlnite simptome în cazul persoanelor care au contactat virusul au fost:

  • nas înfundat (67,8%)
  • tuse (63,2%)
  • starea de oboseală (63,3%)
  • dureri musculare (62,5)
  • secreţii nazale abundente (60,1%)
  • pierderea gustului (54,2%)
  • febră (45,4%). Acest simptom a fost semnalat la mai puțin de jumătate dintre pacienții infectați cu COVID-19.
ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat în cinci țări din Europa afectate de pandemia de coronavirus: Franţa, Belgia, Italia, Spania şi Elveţia. Prin urmare, pierderea mirosului este „un simptom specific” pentru COVID-19 şi nu doar o consecinţă a obstrucţiei nazale.

„Capacitatea COVID-19 de a invada bulbul olfactiv şi, prin consecinţă, sistemul nervos central este probabil o ipoteză” pentru a explica anosmia, au declarat cercetătorii de la spitalul universitar Foch din Suresnes, Franța, potrivit sursei menționate.

ADVERTISEMENT

Simptomele care variază în funcție de sex

Autorii studiului coordonat de Federaţia Internaţională a Societăţilor de ORL (IFOS) au mai precizat că frecvenţa simptomelor variază în funcţie de vârstă şi de sex.

Asta înseamnă că pacienții tineri au prezentat mai des tulburări ORL (urechi, nas şi gât), în timp ce vârstnicii au avut febră, stare de oboseală şi pierderea apetitului.

Cât despre frecvența simptomelor în ceea ce privește sexul pacienților, bărbații au avut adesea tuse și febră, femeile fiind mai des afectate de simptome ca pierderea mirosului, dureri de cap și nas înfundat.

 

ADVERTISEMENT