Life

Care sunt cele mai murdare plaje din România. Locuri pe care să le eviți când mergi în vacanță

Care sunt cele mai murdare plaje din România. Există niște zone de la malul mării care ar trebui evitate dacă vrem să avem o vacanță de vis și lipsită de gunoaie.
17.08.2022 | 09:18
Care sunt cele mai murdare plaje din Romania Locuri pe care sa le eviti cand mergi in vacanta
Care sunt cele mai murdare plaje din România. Foto: ONG Mare Nostrum
ADVERTISEMENT

Toată lumea atunci când merge la mare vrea să aibă parte de cele mai bune condiții, dar în unele zone nici nu poate fi vorba de așa ceva. Iată care sunt cele mai murdare plaje din România, pe care ar trebui să le eviți cu orice preț!

Care sunt cele mai murdare plaje din România

La fel ca în fiecare an, organizațiile de mediu monitorizează starea plajelor din România. Și în acest an, organizația non-guvernamentală Mare Nostrum a realizat un top al celor mai murdare plaje din România.

ADVERTISEMENT

Organizația a transmis că au fost analizate nouă sectoare de plajă, iar cantitatea de deșeuri au fost cu 50% mai mică față de cea din februarie și aprilie 2022.

Chiar dacă în urma statisticilor obținute s-a descoperit că plajele sunt mai curate în acest an față de trecut, nu ar trebui să ne culcăm pe ureche pentru că situația se poate înrăutăți, ne avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT

Există, totuși, locuri în care gunoaiele sunt la ele acasă și aceste zone ar trebui evitate. Cele mai murdare plaje descoperite sunt Constanţa, cu 1701 deşeuri, iar apoi urmează Saturn (1.086 deşeuri) şi Năvodari (778 deşeuri).

Conform unor statistici, plajele de la Marea Neagră sunt în topul european în ceea ce privește deșeurile găsite, aici fiind circa 600 de gunoaie pe 100 de metri.

ADVERTISEMENT

Pentru analiza aceasta, valoarea descoperită a fost de circa 200 de deșeuri pe suta de metri.

„Plaja nu este un mare coş de gunoi şi fiecare dintre noi şi-o doreşte curată. Motiv pentru care fiecare avem obligaţia morală de a contribui la menţinerea curăţeniei printr-un comportament educat, aruncând gunoiul la coş”, a transmis ONG-ul Mare Nostrum.

Ce deșeuri se găsesc pe plajele de la Marea Neagră

Plasticul este pe primul loc în ceea ce privește deșeurile găsite pe plajă, paiele și bețele de amestecat băuturile fiind cele mai des întâlnite.

ADVERTISEMENT

Specialiștii mai sunt de părere că dacă directiva europeană privind folosirea obiectelor din plastic ar fi aplicată, atunci deșeurile de la mare ar fi într-o cantitate mai mică.

”Chiar dacă avem cifre mai mici, acest lucru nu înseamnă că ne putem culca pe o ureche. 

Credem că aplicarea prevederilor directivei europene privitoare la obiectele din plastic de unică folosință și încurajarea folosirii alternativelor la produsele din plastic de unică folosință pot fi două direcții eficiente, care să ajute la reducerea cantității de deșeuri de pe litoralul românesc”, spune Angelica Paiu, coordonator proiect.

ADVERTISEMENT