News

Care sunt cele mai poluate orașe din România. Ministerul Mediului crește capacitatea de monitorizare a poluării

18.12.2020 | 15:29
Care sunt cele mai poluate orase din Romania Ministerul Mediului creste capacitatea de monitorizare a poluarii
ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului a decis să facă primele achiziții pentru a monitoriza constant situația din cele mai poluate orașe din România.

Echipamentele de monitorizare a calității aerului sunt necesare pentru a măsura nivelul de poluare, dar și pentru a informa populația în legătură cu aceste aspect.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Ministerul Mediului a publicat vineri, 18 decembrie, pe SEAP, un anunț privind licitația care prevede extinderea rețelei naționale de monitorizare a calității aerului.

București și Cluj-Napoca, printre cele mai poluate orașe din Europa

Ministerul vrea să suplimenteze rețeaua cu 30 de analizoare pentru monitorizarea automată a particulelor în suspensie, fracțiile PM10 și PM2.5 pentru București – Ilfov, cu 50 de senzori de monitorizare a calității aerului pentru București – Ilfov, dar și cu 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calității aerului pentru orașele București, Iași, Brașov și Bacău, anunță Digi 24.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prin această investiție e vizată dezvoltarea unei aplicații pentru mobil pentru a oferi o mai bună informare a publicului cu privire la calitatea aerului, măsurată în timp real, conform pe Digi 24.

Harta celor mai poluate orașe din România
Harta celor mai poluate orașe din România

Valoarea totală a contractului de achiziție e de peste 11.7 milioane de lei, bugetul fiind asigurat din Fondul pentru Mediu, cu mențiunea că ofertele sunt așteptate până în 18 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

România este printre cele mai poluate țări din Uniunea Europeană, ocupând trei poziții din primele cinci la nivel european în topul poluări cu NO2, emisii produse de mașini vechi sau diesel.

București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene, cu o substanță clasificată drept cancerigen de mare risc.

ADVERTISEMENT

În consecință, românii sunt locuitorii din UE cei mai afectați de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătăți. Bucureștiul, de exemplu, e orașul european unde fiecare locuitor pierde 3.004 de euro din cauza poluării.

Când vine vorba de poluare, la nivel european doar Londra e mai poluată ca Bucureștiul. Compania europeană de cercetare CE Delft a testat 432 de orașe din Europa, 21 fiind din România.

 

ADVERTISEMENT
Tags: