Abandonată de SUA, Uniunea Europeană pare să nu aibă de ales și toată lumea vorbește deja despre o mare armată europeană care să lupte cu Rusia, la nevoie, sub umbrela atomică a Franței. Desigur, analiștii militari speră că de fapt o armată europeană ar descuraja de fapt Rusia să mai invadeze pe cineva.
Între timp, Elon Musk a postat pe X că ar aproba ieșirea din NATO a SUA, astfel că toată lumea se pregătește de ce e mai rău. Despre o armată unică europeană s-a mai discutat și acum 20 de ani, pentru că mai toate țările europene s-au culcat liniște știind că sunt apărate mereu de SUA.
Au crezut eronat că asta va dura o veșnicie, iar acum trebuie să se reorganizeze peste noapte. Și nu este o metaforă, pentru că experții danezi cred că Rusia va fi gata de război cu Europa în cel mult 5 ani. Asta, dacă Uniunea Europeană nu își va construi o armată care să îi sperie pe ruși, conform Observatornews.ro.
“Acum este de maximă importanță să intensificăm investițiile în apărare pentru o perioadă prelungită de timp. Este pentru securitatea Uniunii Europene și avem nevoie în climatul geostrategic în care trăim să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a declarat Ursula Von Der Leyen, lider al UE.
Peste 93% dintre europeni sunt de acord că toate țările din UE trebuie să acționeze împreună pentru a apăra acest continent. Momentan aceste state sunt toate membre NATO, astfel că multă lume așteaptă înainte să vadă ce se va întâmpla cu această alianță mult hulită de ruși.
“Ce poate UE să facă şi ceea ce s-a discutat şi a Londra sub formatul asta de coaliţie de voinţă dacă vreţi, în afara UE, dar aceleaşi state, putem compune împreună o forţă europeană, unde pot participa şi britanicii, unde poate participa şi Turcia, de aia ministrul lor a fost la summit la Londra“, a declarat expertul Iulian Fota.
La nivel mondial, armata SUA e considerată cea mai puternică din lume, astfel că o retragere a celor peste 100.000 de soldați americani din Europa ar putea avea consecințe serioase. Turcia are a 2-a cea mai mare armată din NATO, cu peste 700 de avioane și 2.200 de tancuri.
Marea Britanie are 184.000 de militari activi și aproape 1 milion de rezervișt și dispune de 379 de avioane și 227 de tancuri. Franța are 200.000 de militari activi, 670 de avioane de luptă și 215 de tancuri. De altfel, cele două țări sunt singurele puteri nucleare din NATO.
Trebuie să menționăm că la nivel statistic numărul de soldați ar putea să conteze prea puțin, pentru că războaiele moderne se câștigă cu aviație, lucru de care Ucraina nu a dispus. România este doar pe locul 17 când vine vorba despre forță militară cu 90.000 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Țara noastră deține 33 de avioane F-16, mai multe F-35 sunt pe drum și aproximativ 100 de tancuri sunt funcționale. Comparativ, de la începutul războiului din Ucraina rușii ar fi pierdut 10.000 de tancuri.