Sport

Care sunt cele mai valoroase cinci obiecte de colecție din istoria fotbalului! Cât costă tricoul lui Maradona, primul regulament de joc şi trofeul original FA Cup

Tricoul lui Diego Maradona, cu care a înscris celebrul gol din meciul cu Anglia, a fost vândut la licitație la începutul lunii mai, dar mai sunt și alte piese de valoare ale fotbalului vândute pe sume impresionante.
26.06.2022 | 13:54
Care sunt cele mai valoroase cinci obiecte de colectie din istoria fotbalului Cat costa tricoul lui Maradona primul regulament de joc si trofeul original FA Cup
Tricoul lui Diego Armando Maradona, vândut cu 8,3 milioane de euro. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În lumea fotbalului au apărut, de-a lungul timpului, diferite „opere de artă” a căror valoare se ridică la sute de mii sau chiar milioane de euro. Pe lângă legendarul tricou al lui Diego Maradona, există și alte „piese” ale fotbalului vândute pe bani mulți și care vor duce mereu cu gândul la niște momente unice în istorie.

Tricoul lui Diego Maradona

Pasionații de fotbal își vor aminti întotdeauna de controversatul moment din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986 din Mexic, când Diego Armando Maradona a înscris, folosindu-şi mâna, un gol în meciul cu Anglia. Faza a devenit cunoscută sub numele de “Mâna lui Dumnezeu”, iar tricoul purtat de argentinian s-a vândut pe bani grei.

ADVERTISEMENT

După victoria Argentinei cu 2-1, datorită golurilor marcate de Maradona, vedeta argentiniană a făcut schimb de tricouri cu mijlocașul Steve Hodge, care a păstrat tricoul timp de 36 de ani.

Tricoul lui Diego Maradona
Tricoul lui Diego Maradona „Mâna lui Dumnezeu”. Sursa foto: hepta.ro

Pe 22 aprilie 2022, englezul a pus la licitație tricoul lui Maradona, supranumit tot „Mâna lui Dumnezeu”. Acesta a fost cumpărat cu 7,1 milioane de lire sterline (8,3 milioane de euro).

ADVERTISEMENT

În urma tranzacției, vestitul tricou al lui Maradona a devenit cel mai scump obiect memorial al fotbalului, cu o valoare de aproape trei ori mai mare decât al doilea cel mai scump lucru.

Regulamentul de fotbal din 1863

Asociația Fotbalului, denumită și „organismul de conducere al fotbalului englez”, a fost înființată în 1863, la Taverna Francmasonilor din Londra, cu scopul de a crea un set unic de reglementări pentru practicarea fotbalului modern.

ADVERTISEMENT

Așa a luat naștere cel mai popular sport din lume, urmând ca, într-un carnețel, să se consemneze 13 reguli originale ale jocului. Cartea cu regulamentul de fotbal din 1863 a fost vândută, în 2011, cu peste 880.000 de lire sterline de către Sheffield FC, cea mai veche echipă de fotbal din lume, în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby’s.

Regulamentul original al fotbalului din 1863
Regulamentul original al fotbalului din 1863

În prezent, carnetul este evaluat la 2,5 milioane de lire sterline (aproape 3 milioane de euro) și reprezintă piesa centrală a primei expoziții de fotbal din istoria Bibliotecii Britanice.

ADVERTISEMENT

Președintele FA (Football Association), Greg Dyke, a declarat că importanața documentului „nu poate fi subestimată”, adăugând că „fără ea, pur și simplu, lumea ar fi rămas fără cel mai popular sport al său”.

Trofeul original al Cupei Angliei

Cea mai veche versiune a Cupei Angliei (FA Cup) se află pe locul al treilea în rândul celor mai scumpe obiecte de muzeu din lumea fotbalului.

Potrivit Daily Star, trofeul a fost cumpărat, în 2020, de Sheikh Mansour, proprietarul lui Manchester City. Pentru această cupă, şeicul a plătit 480.000 de lire sterline. Obiectul de artă sportivă a aparținut anterior coproprietarului West Ham United, David Gold.

Trofeul original al Cupei Angliei
Trofeul original al Cupei Angliei. Sursa foto: Press Association

Replica Trofeului Jules Rimet

Trofeul Jules Rimet a fost premiul original acordat țărilor câștigătoare la Campionatul Mondial de Fotbal între 1930 și 1970, urmând ca, din 1974, să se acorde Trofeul FIFA World Cup.

Cunoscut popular drept „Cupa Mondială”, primul trofeul al Campionatului Mondial a fost redenumit oficial, în 1946, în onoarea lui Jules Rimet, fostul președinte al FIFA, care a lansat propunerea pentru înființarea competiției în 1928, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Amsterdam.

Jules Rimet World Cup Trophy
Trofeul Campionatului Mondial de Fotbal „Jules Rimet”. Sursa foto: Twitter/FIFA Museum

Asociația de Fotbal din Anglia a fabricat în secret o copie a trofeului, ca măsură de securitate, pentru evenimentele de celebrare a competițiilor. Replica a fost folosită până în 1970, apoi scoasă la licitație în 1997 contra unei sume de aproximativ 255.000 de lire sterline, fiind adjudecată de FIFA.

Tot FIFA a stabilit ca replica Trofeului Jules Rimet să fie expusă la Muzeul Național al Fotbalului din Preston, Anglia. Trofeul original a fost furat în 1983, pentru a doua oară în istorie, de la expoziția sa din Brazilia, fără să mai fie recuperat vreodată.

Medalia de campion mondial a lui Alan Ball din 1966

Medalia de campion mondial al lui Alan Ball
Medalia de campion mondial al lui Alan Ball

Pe locul 5 în top se află medalia de câștigător a lui Alan Ball, obținută după victoria Angliei din finala Campionatului Mondial din 1966.

Fostul internațional englez și-a vândut medalia pentru aproape 165.000 de lire sterline. Obiectul a fost scos la licitație în 2005, la casa Christie’s din Londra, în cadrul unui comerț special de suveniruri din lumea fotbalului. Alan Ball a declarat atunci că și-a vândut medalia de campion mondial pentru a asigura viitorul financiar al familiei sale.

ADVERTISEMENT