Advertorial

Care sunt cele șapte minuni ale lumii antice

Pe lângă cele șapte minuni ale lumii moderne, în istorie au rămas și cele șapte minuni ale lumii antice. Lista îi aparține lui Antipater din Sidon și a fost realizată în secolul al II-lea înainte de Hristos.
30.08.2022 | 12:58
Care sunt cele sapte minuni ale lumii antice

 Iată care sunt cele șapte minuni ale lumii antice, lista fiind întocmită de Antipater din Sidon:

 1. Marea Piramidă din Giza

Situată în apropiere de capitala Cairo, aceasta a fost cea mai înaltă construcție din lume mai mult de 43 de secole, până în 1889, când a fost construit Turnul Eiffel. La început avea 146 de metri (în prezent măsoară 138 de metri) și 227 de metri pe lateral. Cuprinde nu mai puțin de 2.521.000 metri cubi de piatră. Construcția a început în jurul anului 2560 înainte de Hristos la solicitarea faraonului Khufu din a IV-a Dinastie, care își dorea să fie înmormântat aici. Construcția ar fi durat peste 20 de ani și în jur de 100 de mii de oameni ar fi lucrat.

În prezent este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Egipt și atrage anual milioane de oameni. De asemenea, a fost și platou de filmare pentru numeroase filme cunoscute precum Independence Day (1996), Death on the Nile (1978) și The Spy Who Loved Me (1977). Mai mult, fiind un obiectiv turistic atât de cunoscut este și un simbol adesea întâlnit în jocuri de casino online. Unul dintre cele mai noi este Pyramid Strike, realizat de compania Stake Logic, care îi transpune pe utilizatori în atmosfera Egiptului Antic, în condițiile în care piramidele sunt unul dintre simbolurile principale.

 2. Grădinile suspendate ale Semiramidei

Situate în Babilon, acestea au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea pentru una din soțiile sale, pe nume Amytis. Aceasta este cea mai răspândită versiune, deoarece scriitorii greci au vehiculat și alta. Grădinile se întindeau pe o suprafață de 15 mii de metri pătrați și se ridicau pe patru terase până la o înălțime de 77 de metri.

Aici erau plantați diverși arbori, unul dintre cei mai înalți având 24 de metri. Se pare că perșii le-au dărâmat în timpul ocupării Babilonului, perioadă în care a fost distrus și Turnul Babel.

3. Templul lui Artemis din Efes

A fost construit în anul 550 înainte de Hristos, în Efes, oraș care pe atunci se afla pe teritoriul imperiului babilonian. Este situat la 50 de kilometri de orașul turc Izmir. Totuși, în prezent din el au mai rămas doar puține relicve. Mai este cunoscut și sub denumirea de Templul Dianei, fiind construit pentru zeița Artemis. Construcția a durat în jur de 120 de ani, măsura 51 de metri lățime, 105 lungime și înălțimea celor 127 de coloane care susțineau acoperișul era de 18 metri.

4. Statuia lui Zeus din Olympia

Construcția ei datează din preajma anului 435 înainte de Hristos și se afla în orașului Olympia din Grecia. Ulterior, în anul 394 după Hristos a fost dusă la Constantinopol, iar în anul 475 a fost distrusă de un incendiu. Sculptorul Phidias a fost cel care a realizat-o, iar atelierul său a fost descoperit în anul 1958.

 5. Mausoleul din Halicarnas

Se crede că a fost construit în anul 351 înainte de Hristos și a fost opera arhitecților Pytheos și Satyros, iar sculptorii Scopas și Timotheos au avut și ei un rol important. A purtat numele lui Mausol, guvernatorul provinciei din acel moment, care și-a dorit să fie înmormântat aici. Construcția a fost afectată de un puternic cutremur din secolul al XII-lea după Hristos. Resturile încă mai pot fi văzute în partea de nord a orașului Bodrum.

6. Colosul din Rhodos

Această statuie uriașă a fost construită pe insula Rhodos, având o înălțime de aproximativ 32-36 de metri. Îl înfățișează pe zeul grec al Soarelui, Helios, iar construcția ei a durat timp de aproximativ 12 ani, până în 282 înainte de Hristos. Se crede că a fost sursă de inspirație pentru construcția Statuii Libertății din New York.

 7. Farul din Alexandria

Construcția sa datează din secolul al III-lea înainte de Hristos și se afla pe insula Pharos. Era inițial un simbol al portului, însă ulterior s-a transformat într-un indicator pentru marinari. Înălțimea sa era între 115 și 135 de metri. A fost distrus de două cutremure ce au avut loc în 1303 și 1323. În 1994 ruinele sale au fost descoperite în mare aproape de orașul Alexandria.