Cel mai recent raport UEFA oferă o analiză clară a peisajului fotbalului european. Salariile au început din nou să crească, o tendință la care aliază și fotbalul românesc. Chiar dacă la alt nivel.
Lista celor zece echipe care au alocat cei mai mulți bani salariilor jucătorilor și angajaților în sezonul trecut este condusă de PSG, cu 658 de milioane de euro. Urmează Manchester City, cu 554 de milioane de euro și Real Madrid 505 de milioane de euro.
Barcelona plătește 476 de milioane de euro, Liverpool 449 de milioane de euro, Bayern Munchen 430 de milioane de euro, iar Manchester United 429. Acestea sunt singurele cluburi europene care plătesc peste 400 de milioane de euro, pentru salarii.
Dintre toate, doar Manchester United pare că aruncă cu banii pe fereastră, performanțele echipei lui Ruben Amorim fiind departe de așteptări.
Conform raportului UEFA, salariile rămân nesustenabile în mai multe ligi. Ele absorb între 86% și 88% din veniturile cluburilor belgiene și turcești. Cel mai îngrijorător procent este în Grecia, unde 98% din bani merg spre salarii. Cluburile italiene (de la 83% la 66%) și franceze (de la 89% la 78%) și-au mai îmbunătățit cifrele.
Cluburile au raportat un profit operațional combinat de 300 de milioane de euro în 2024. Opt cluburi au raportat profituri operaționale de peste 50 de milioane de euro. În frunte sunt Manchester United, Arsenal și Real Madrid.
La polul opus sunt patru cluburi au raportat pierderi operaționale de peste 50 de milioane de euro. Este vorba despre PSG, Chelsea, Ajax și Olympique Lyon, adversara FCSB-ului din optimile Europa League.
“În timp ce majoritatea cluburilor par să gestioneze în mod responsabil creșterile salariale ale jucătorilor, alte costuri cresc rapid, punând o presiune mare pe marjele operaționale. Cluburile trebuie să rămână vigilente, deoarece mai sunt multe de făcut pentru a restabili profitabilitatea de dinainte de pandemie. Interesul pentru fotbalul european nu a fost niciodată mai mare, deoarece recordurile de asistență au fost doborâte în întreaga Europă”, a explicat șeful UEFA, Aleksander Ceferin.
Fotbalul românesc s-a aliniat și el la creșterea salariilor, mai ales la echipele mari, chiar dacă încă ne aflîm la ani lumină de Occident. FCSB, Rapid, CFR Cluj și Universitatea Craiova au adus fotbaliști bine plătiți. Chiar și Dinamo a plusat la capitolul salariilor. U Cluj și Sepsi rămân și ele peste plafonul mediu al campionatului.
FCSB are cel mai mare fond de salarii din România, după investițiile făcute de Gigi Becali. Finanțatorul roș-albaștrilor le-a mărit salariile lui Florin Tănase (30.000 euro/lună), (25.000 euro/lună), Darius Olaru, Adrian Șut, Vali Crețu și Daniel Bîrligea.
La polul opus se află Unirea Slobozia, unde niciun salariu nu depășește 5.000 de euro.
PSG 658 milioane de euro
Manchester City 554 milioane de euro
Real Madrid 505 milioane de euro
FC Barcelona 476 milioane de euro
Liverpool 449 milioane de euro
Bayern Munchen 430 milioane de euro
Chelsea 395 milioane de euro
Arsenal 381 milioane de euro
Aston Villa 292 milioane de euro