News

Care sunt condițiile în care poate fi demisă Clotilde Armand. Petiția pentru referendum bate pasul pe loc. “Situația este foarte complicată”

Petiția pentru demiterea primarului Sectorului 1 din București este departe de a strânge numărul necesar de semnături, deși numeroase personalități politice și-au arătat susținerea pentru acest demers
16.08.2021 | 19:11
Care sunt conditiile in care poate fi demisa Clotilde Armand Petitia pentru referendum bate pasul pe loc Situatia este foarte complicata
ADVERTISEMENT

Inițiativa pentru demiterea primarului Sectorului 1 din București, Clotilde Armand, a fost intens promovată, personalități politice precum Marcel Ciolacu și Gabriela Firea arătându-și susținerea pentru aceasta.

Cu toate acestea, numărul de semnături necesare se strânge foarte greu, la momentul actual existând în jur de 7000 de semnături adunate prin intermediul petiției online din cele aproximativ 52.000 necesare pentru a se putea declanșa un referendum de demitere.

ADVERTISEMENT

În paralel, însă, politicienii aflați în spatele acestui demers, printre care și cei mai sus amintiți, strâng la rândul lor semnături pe liste fizice, unde, susțin aceștia, s-au strâns cel puțin 15.000 de persoane care susțin acest demers.

Ce spune legea în privința condițiilor pentru demitere

Chiar și dacă numărul de semnături necesare s-ar strânge, însă, parcursul legislativ al unei astfel de inițiative trebuie să urmeze mai mulți pași.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform articolului 162 din Codul Administrativ, “referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale”.

Totodată, însă, după cum arată articolul numărul 144 din aceeași prevedere, demiterea prin referendum trebuie să fie solicitată, în scris, de 25% dintre cetățenii cu drept de vot din sector, în condițiile în care totalul acestora este de aproximativ 208.000 persoane.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, legea prevede că inițiativa privind referendumul pentru demitere trebuie să conțină dovezi care să ateste fapte imputabile primarului, cum ar fi multiple hotărâri judecătorești de anulare a actelor emise de acesta, dovezi referitoare la organizarea defectuoasă a serviciilor publice organizate în subordinea sa etc.

Ce îi reproșează lui Clotilde Armand locuitorii sectorului 1

Așa cum publicația noastră a arătat, numeroși locuitori ai Sectorului 1 s-au declarat revoltați de mizeria întâlnită la tot pasul ca urmare a scandalului rezilierii contractului de salubrizare asigurat de Romprest.

ADVERTISEMENT

În esență, scandalul a pornit de la faptul că prețul cerut de Romprest pentru strângerea gunoiului din sector ar fi mult prea mare, deși compania a reacționat ulterior, arătând faptul că prețul practicat de noua firmă agreată de Clotilde Armand (RER Ecologic REBU) ar fi, de fapt, cu sute de mii de lei mai mare decât până la acel moment.

O altă priveliște inedită pentru locuitorii cu ștate vechi în cel mai bogat sector din Capitală, a fost cel al șobolanilor apăruți în sector, iar într-un caz prezentat opiniei publice și petrecut în Herăstrău, chiar un șarpe.

Nici la capitolul imagine publică, însă, actualul primar al Sectorului 1 nu a performat mai bine, multe persoane reproșându-i comunicarea stridentă, precum și favorizarea unor activități fără legătură cu nevoile reale ale cetățenilor (expoziții de artă etc.).

“Când grupurile de televiziune și afaceri vor avea interesul, referendumul se va realiza”

Pentru a lămuri zgomotul de fond creat în jurul semnăturilor strânse pentru un eventual referendum de demitere al primarului sectorului 1, am stat de vorbă cu politologul Cristian Pîrvulescu, care ne-a oferit un punct de vedere pe acest subiect.

“Situația este foarte complicată și este fluidă. Prezența la vot la alegeri a fost foarte slabă, darămite la un referendum de demitere. Dacă, de exemplu, o nouă criză a gunoaielor apare, este foarte posibil ca prezența să crească. Este un exercițiu riscant referendumul, este mai degrabă un exercițiu politic, iar cred că, dincolo de declarații, PSD-ul nu-l va face decât în măsura în care va fi convins că este o reușită”, a declarat acesta, în exclusivitate pentru FANATIK.

“Probabil atunci când grupurile de televiziune și de afaceri care sunt interesate în schimbarea primarului sectorului 1, investitori imobiliari și așa mai departe, vor avea interesul, referendumul se va realiza”, a mai adăugat acesta.

ADVERTISEMENT