News

Care sunt conturile şi cardurile pe care ANAF nu poate pune poprire! Cum se folosesc

21.03.2019 | 11:39

Românii cu probleme cu Fiscul au la dispoziție acum conturi și carduri pe care ANAF nu poate pune poprire. Este vorba despre cardurile Revolut, iar banii ajung în conturi colectoare unice, neindividualizate pentru fiecare client.

Care sunt conturile şi cardurile pe care ANAF nu poate pune poprire! Ce spune legea

În aceste condiții, dacă ANAF va dori să execute silit un debitor care are venituri în conturile Revolut sau care își încaseaza salariul prin intermediul Revolut, Fiscul se va lovi de bariere legale sau administrative. Asta pentru că Revolut nu este o instituție de credit și nu deschide pe numele clienților săi conturi bancare pe care ANAF să le poată bloca.

Mai exact, ANAF nu ar putea popri respectivul cont fără un titlu executoriu împotriva Revolut, atrag atenția consultanții PeliFilip. Aceștia explică faptul că, de fapt, clienții Revolut au deschie conturi în care sunt depozitate monede electronice.

Cardurile Revolut oferă multe avantaje.
Cardurile Revolut oferă multe avantaje.

Explicațiile specialiștilor

„Nu credem că aceste conturi pot fi poprite în sensul legii române-care se referă la conturi bancare. Cu toate acestea, autorităţile fiscale (şi în general orice creditor) ar putea considera că aceste monede electronice reprezintă un tip de creanţă pe care Revolut o datorează clienţilor săi la cererea acestora.Astfel, ANAF va putea soma Revolut, în calitatea sa de terţ debitor al debitorului român, în vederea plăţii echivalentului în bani a acestor creanţe în anumite conturi indicate pentru recuperarea datoriilor către stat”,

spun consultanții.

„În cazul în care ulterior somaţiei Revolut nu va face plata cerută, ANAF va avea posibilitatea, cel puţin la nivel teoretic, de a popri contul bancar din Marea Britanie deschis pe numele Revolut – el fiind considerat un terţ poprit şi va putea recupera doar suma de bani datorată de către Revolut clientului său. Teoretic! Pentru că practic lucrurile nu stau aşa: deocamdată nu există norme în materia fiscală care să ducă la o reglementare simplificată şi mai flexibilă a executărilor silite de acest gen”, spun cei de la PeliFilip.

Tags: