News

Care sunt costurile violenței domestice în România. Statul cheltuiește sume imense pentru consilierea soților bătăuși

Ministerul Muncii va majora nivelurile standardelor de cost pentru serviciile sociale, inclusiv pentru asistență în cazurile de violență domestică, atât pentru victime, cât și pentru agresori.
17.08.2022 | 10:33
Care sunt costurile violentei domestice in Romania Statul cheltuieste sume imense pentru consilierea sotilor batausi
Soții bătăuși produc traume victimelor lor și pagubă în bugetul statului/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, vor fi fixate noi niveluri ale standardelor de cost pentru servicii sociale, precum asistența oferită persoanelor vârstnice la domiciliu sau în cămine de bătrâni, persoanele cu handicap, copiilor instituționalizați. Creșterea sumelor alocate se face pentru acoperi nivelul inflației în ce privește hrana, creșterile salariale ale personalului, diversificarea serviciilor oferite beneficiarilor ș.a.

Costul consilierii unui soț bătăuș poate ajunge 42.000 lei/ an

Standardele de cost, exprimate ca suma cheltuită pentru fiecare beneficiar, vor crește și pentru asistența oferită în cazurile de violență domestică. Dacă în cazul bătrânilor, orfanilor și persoanelor cu handicap, cheltuielile sunt necesare și inevitabile, în ce privește violența domestică, toți contribuabilii sunt nevoiți să plătească pentru faptul unii dintre conaționali nu sunt în stare să rezolve disputele de familie decât cu ajutorul pumnului, asta pe lângă traumele fizice și psihologice suferite de către victimele lor.

ADVERTISEMENT

Iar costurile suportate de societate din cauza bătăușilor nu sunt mici. Este vorba organizarea de adăposturi în caz de urgență (cu o perioadă de găzduire între 5 și 60 de zile), centre de recuperare și locuințe protejate pentru victime (cu perioade de găszduire de până la 180 de zile), precum și de salariile care trebuie plătite angajaților din domeniul asistenței sociale. Sunt costuri legate și de asistența psihologică, iar aceasta este asigurată atât pentru victime cât și, în anumite cazuri, pentru agresori.

Potrivit hotărârii care urmează să fie adoptate de către Guvern, costul standard/ an/ beneficiar în cazul centrelor de primire de urgență a victimelor violenței domestice va ajunge la 37.920 lei, iar în cazul centrelor de recupare la 48.359 lei, aceeași sumă fiind alocată și pentru locuințele protejate.

ADVERTISEMENT

Există și centre de asistență destinate agresorilor, în cazul acestora costul standard/ an/ beneficiar fiind de 42.310 lei. Altfel spus, pe lângă traumele provocate victimelor și cheltuiala pe care statul trebuie să o facă pentru a le proteja pe acestea, soții violenți fac ca statul să mai scoată bani din buzunar în încercarea de a-i aduce pe calea cea dreaptă. Admiterea în aceste centre se poate realiza pe bază de opţiune voluntară, în baza recomandării managerului de caz, sau potrivit măsurilor dispuse de către instanţă, atunci când un judecător impune consilierea psihologică.

În aceste centre se derulează programe de grup şi individuale de educaţie şi consiliere pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă prosocială: controlul furiei, rezolvare de conflicte, rezolvare de probleme, comunicare non-violentă. Alte programe vizează egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, principii de etică, masculinitate pozitivă, drepturile omului, legislaţie naţională şi sancţiuni aplicabile.

ADVERTISEMENT

Combaterea violenței domestice va deveni din ce în ce mai scumpă

Actualizarea standardelor de cost pentru serviciile destinate prevenirii și combaterii violenței domestice va avea un impact bugetar, doar în 2022, de 7.255.000 lei, iar în anii următori costurile vor crește și mai mult. Unul dintre motive este inclusiv faptul că se intenționează ca agresorii să urmeze obligatoriu programe de consiliere, chiar dacă nu sunt prevăzute expres în deciziile judecătorești.

Se preconizează creșterea numărului de beneficiari din sistemul de servicii destinate victimelor violenței domestice și agresorilor, pe fondul evaluării implementării prevederilor Convenției de la Istanbul și a actualizării pachetului legislativ în perioada 2022-2023, în special, din perspectiva creșterii numărului de servicii sociale furnizate, dar și a diversificării acestora în scopul asigurării unei distribuții geografice echilibrate și adecvate nevoilor beneficiarilor (atât victime cât și agresori)”, se arată în nota de fundamentare.

ADVERTISEMENT

Guvernul anticipează creșteri constante și consistente ale cheltuielilor de la an la an: în 2023, creșterea bugetului va fi de 8,1 milioane lei, în 2024 cu încă 9,1 milioane. Până în 2026 se va ajunge la un număr de 1.000 de benefiari, iar suplimentările anuale de buget vor fi de 10,3 milioane în 2025 și 11,6 milioane în 2026.

ADVERTISEMENT
Tags: