Life

Care sunt, de fapt, diferențele între diabetul de tip 1 și cel de tip 2. Când trebuie să mergi la medic

Diferențele dintre diabetul de tip 1 și cel de tip 2. Cum recunoști, de fapt, cele două afecțiuni. Când e nevoie să mergi la medic.
27.07.2024 | 12:30
Care sunt de fapt diferentele intre diabetul de tip 1 si cel de tip 2 Cand trebuie sa mergi la medic
Diferențele dintre diabetul de tip 1 și cel de tip 2. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care sunt diferențele între diabetul de tip 1 și cel de tip 2. Cum recunoști cele două afecțiuni. Iată când ar trebui să ceri neapărat ajutorul medicului.

Diferențele dintre diabetul de tip 1 și cel de tip 2. Cum le recunoști

Ambele tipuri de diabet sunt caracterizat de un nivel al glucozei în sânge, care depășește limitele considerate normale. Cu toate acestea, chiar dacă au anumite lucruri în comun, diabetul de tip 1 și cel de tip 2 sunt diferite din punctul de vedere al dezvoltării, dar și al cauzelor.

ADVERTISEMENT

Un lucru important de precizat este faptul că ambele tipuri de diabet sunt la fel de grave, întrucât nivelul ridicat de zahăr în sânge poate provoca probleme serioase de sănătate.

O diferență este faptul că diabetul de tip 1 afectează 8% dintre persoanele cu diabet. Diabetul de tip 2 afectează un procent de aproximativ 90%.

ADVERTISEMENT

Diabetul de tip 1

Această afecțiune este, de cele mai multe ori, diagnosticată în copilărie. Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge celulele care produc insulină.

Diabetul de tip 1 nu este asociat cu excesul ponderal și este tratat cu ajutorul injecțiilor de insulină sau cu pompa de insulină. Acest tip de diabet nu poate fi ținut sub control dacă pacientul nu ia insulină.

ADVERTISEMENT

Adesea, diabetul de tip 1 e asociat cu un nivel mai mare de cetone, decât în mod normal, atunci când este diagnosticat. Cetonele sunt produse de organism deoarece reprezintă o alternativă a sursei de energie reprezentate de zahăr.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este o boală autoimună, adică apare deoarece sistemul imunitar atacă unele părți ale corpului, din greșeală. Mai exact, țintește greșit celulele care produc insulina, adică celulele beta din pancreas.

Nimeni nu a descoperit cu exactitate de ce se întâmplă acest lucru, dar nici cum poate fi oprit sau prevenit “atacul”. Persoanele care au diabet de tip 1 au un sistem imunitar care continuă să atace celulele pancreatice beta până când pancreasul nu mai poate produce insulină.

Pentru a putea compensa distrugerea celulelor beta din pancreas, pacienții cu diabet de tip 1 trebuie să-și facă singuri injecții cu insulină. Toți pacienții care au această afecțiune sunt dependenți de insulină.

Diabetul de tip 2

Afecțiunea apare, de obicei, la peroanele care au vârsta de peste 30 de ani și este asociat adesea cu excesul ponderal. În același timp, mai este asociat, la momentul diagnosticului, și cu hipertensiunea arterială și/sau cu un nivel ridicat al colesterolului.

Inițial, este tratat fără tratament medicamentos sau cu tablete. În unele cazuri, pacientul poate ieși de sub tratamentul prescris de medic pentru diabet.

Comparativ cu diabetul de tip 1, cel de tip 2 este diferit, deoarece sistemul autoimun al pacienților care au această boală nu atacă celulele pancreatice beta.

În cazul celor care au diabet de tip 2, organismul și-a pierdut capacitatea de a răspunde la insulină. Acest lucru e cunoscut ca rezistență la insulină. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos, pe termen lung.

Insuficiența insulinei este compensată de faptul că organismul produce o cantitate și mai mare din această substanță. Nu întotdeauna poate, însă, să producă această substanță.

Cu timpul, celulele pancreatice beta pot fi distruse din cauza presiunii puse pe ele de acest nivel al insulinei. În acest fel, secreția de insulină e diminuată.

“Înainte de a dezvolta diabet de tip 2, persoanele respective dezvoltă adesea rezistență la insulină – o afecțiune în care țesutul gras, mușchii și ficatul nu utilizează insulina în mod corespunzător.

Inițial, pancreasul produce compensator din ce în ce mai multă insulină, stare ce se numește hiperinsulinism, dar datorită ineficienței activității insulinei de introducere și utilizare a glucozei în celule (stare denumită insulinorezistență), glicemia rămâne crescută.

În timp, celulele pancreasului ajung să secrete din ce în ce mai puțină insulină, prin scăderea rezervelor sale”, a explicat Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, potrivit DOC.ro.

Cum se tratează diabetul de tip 1 și cel de tip 2

Diabetul de tip 1 se tratează cu injecții cu insulină, însă există și cazuri în care pacienților li se prescriu medicamente pe cale orală. Medicul va face modificări în dieta pacientului și îi va recomanda mai multă activitate fizică.

De altfel, pacientul este nevoit să-și verifice regulat concentrația de glucoză din sânge și să-și facă teste pentru a verifica Hb A1c (hemoglobina glicată). Boala poate fi ținută sub control dacă se respectă aceste indicații.

Verificarea tensiunii arteriale, precum și tratarea nivelurilor ridicate de colesterol, fac parte din tratamentul pacienților diagnosticați cu diabet de tip 1.

La pacienții care au diabet de tip 2, sunt prescrise medicamente pentru diabet și, uneori, injecții cu insulină. Pacienții trebuie să mănânce mai sănătos, să facă regulat exerciții fizice și să-și monitorizeze glicemia.

La fel ca în cazul diabetului de tip 1, trebuie ținută sub control tensiunea arterială. Este nevoie și de tratarea nivelurilor ridicate ale colesterolului.

Pentru ca o persoană să fie clasificată drept diabetică, trebuie să sufere de hiperglicemie în mod regulat. Acest lucru se poate determina cu ajutorul anumitor măsurători.

Dacă nivelul glucozei în plasma din sânge, pe nemâncate sau a jeun, este egal sau mai mare de 12 mg/dl, atunci o persoană poate suferi de diabet.

La pacienții al căror nivel de glucoză din plasma din sânge este egal sau mai mare de  200 mg/dl la două ore după ce a fost administrată o cantitate de 75 g de glucoză, în cadrul unui test de toleranță orală la glucoză, atunci acest lucru indică diabet.

În cazul în care nivelul glucozei din plasma din sânge este de 200 mg/dl, în urma probei recoltate în orice moment al zilei, indiferent de cât de mult timp a trecut de la ultima masă, atunci persoana respectivă suferă de diabet, cel mai probabil.

Când ar trebui să mergi la medic

Dacă prezinți principalele simptome ale diabetului, atunci ar trebui să mergi cât mai curând la un medic, pentru a face investigațiile necesare în vederea diagnosticării acestei afecțiuni. Iată care sunt cele mai frecvente simptome:

  • senzație de sete foarte mare
  • stare de oboseală
  • urinare mai des decât de obicei, mai ales în timpul nopții
  • vedere încețoșată
  • tăieturi sau răni care se vindecă greu
  • pierderea în greutate și pierderea masei musculare
  • mâncărimi în jurul zonei genitale sau episoade frecvente de afte

Diabetul de tip 1 se poate dezvolta destul de rapid, în decurs de câteva săptămâni sau zile, fiind mai ușor de diagnosticat. În cazul diabetului de tip 2, multe persoane pot trăi mulți ani fără să știe că suferă de această afecțiune. În primă fază, simptomele sunt unele generale.