Probioticele și prebioticele sunt importante pentru susținerea organismului, dar puțini știu care sunt diferențele dintre cele două. Un dietetician a spus adevărul despre aceste cuvinte care sunt destul de asemănătoare.
Nutriția este un subiect pe care cadrele medicale îl pun constant pe tapet. Doctorii vorbesc adesea despre probiotice și prebiotice, dar cu toate acestea doar un număr mic de persoane cunoaște care sunt deosebirile.
Un specialist în dietă a explicat ce se întâmplă cu acestea. Ambele sunt importante pentru organismul uman, însă prima diferență notabilă este că îndeplinesc roluri complet diferite. Probioticele sunt bacterii vii benefice pentru sănătate.
Ele se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU și Organizației Mondiale a Sănătății susține că, de fapt, probioticele sunt „microorganisme vii care, administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu sănătății”, scrie healthline.com.
Concret, probioticele sunt bacteriile și drojdiile care se găsesc în alimentele fermentate. Printre acestea se numără iaurtul, varza murată și kombucha. Se pot găsi și în numeroase suplimente, care se pot achiziționa din farmacii.
Pe de altă parte, prebioticele sunt alimentele care hrănesc aceste bacterii. Provin din unele tipuri de carbohidrați, în cea mai mare parte, fibre alimentare, pe care oamenii nu le pot digera. Cercetările arată că, de fapt, bacteriile benefice din intestine „mănâncă” aceste fibre.
Cele mai cunoscute fibre alimentare poartă denumirile de inulină, galacto-oligozaharide, amidon rezistent și pectină. Bacteriile care supraviețuiesc în tractul gastro-intestinal sunt numite în mod colectiv flora intestinală sau microbiota intestinală.
În general, prebioticele se găsesc în mod natural în plante sau se adaugă în produse ca pâine sau cereale. Se mai pot afla în legume, fructe și leguminoase, cum ar fi linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide.
Ovăzul, bananele, fructele de pădure, sparanghelul și usturoiul sunt alimente cu un conținut mare de prebiotice. În aceeași categorie intră și anghinarea de Ierusalim, frunzele proaspete de păpădie, prazul și ceapa.