Un studiu publicat în ediția online Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, arată care sunt factorii de risc asociaţi cu un AVC. Specialiștii sunt de părere că o schimbare a stilului de viață este obligatorie.
Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce în momentul în care alimentarea unei zone din creier este redusă sau întreruptă. Acest eveniment împiedică țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive.
Problema reprezintă o urgență medicală și un tratament imediat, însă puțini știu care sunt predispozițiile. Ultimele cercetări arată că persoanele cu afecţiuni precu fibrilaţia arterială (bătai neregulate a inimii) au un risc mai mare de AVC.
De asemenea, fumătorii pot avea această afecțiune și poate fi mai severă decât la nefumători. Studiile au mai demonstrat că printre factorii de risc se mai află tensiunea arterială mai mare de 140/90 milimetri de mercur (mmHg).
„Constatările noastre subliniază importanţa controlului hipertensiunii arteriale, care este cel mai important factor de risc modificabil pentru AVC la nivel global”, a spus dr. Catriona Reddin, într-un comunicat, notează aan.com.
Specialistul este profesor la Universitatea Galway din Irlanda şi membru al Academiei Americane de Neurologie. Studiul realizat de expert a implicat 26.948 de persoane din 32 de ţări, cu o vârstă medie de 62 de ani.
Studiile spun că printre predispoziții se mai află diabetul, colesterolul ridicat, consumul de alcool, stresul psihologic și social, precum și excesul de grăsime corporală în jurul taliei. Acesta este numit raport talie-şold.
Totodată, este foarte importantă calitatea dietei, precum și inactivitatea fizică. Vârsta este un alt factor de risc în cazul unui AVC. Persoanele de peste 55 de ani au un risc mai crescut decât tinerii. Mai mult, bărbații au un risc mai mare decât femeile.
În rândul femeilor este foarte important să se aibă în vedere hormonii. Folosirea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale cu estrogen cresc riscul de AVC.