Chipsurile sunt o gustare delicioasă pentru foarte multe persoane, care însă, s-ar putea să nu știe care sunt ingredientele din compoziția celor care se găsesc la ora actuală în comerț. Dragoș Pătraru vine cu câteva detalii despre cele mai sănătoase.
Dragoș Pătraru își dorește să educe populația din România în privința unei alimentații sănătoase prin emisiunile pe care le face în mediul virtual, unde are o comunitate foarte mare de oameni. Jurnalistul are mereu informații prețioase.
Recent, a analizat mai multe branduri de chipsuri cu sare, cumpărate din diverse magazine de pe teritoriul țării noastre. Moderatorul a citit etichetele, dezvăluind care este, în realitate, compoziția acestor produse.
Cele mai multe dintre sortimentele disponibile la noi sunt realizate din cartofi sau alte ingrediente pe bază de amidon. Chipsurile sunt prăjite în uleiuri vegetale și apoi, producătorii le dau diverse arome, cum ar fi de grătar, de ceapă sau de smântână.
Etichetele acestora mai conțin adesea un cocktail de aditivi alimentari, conservanți și potențiatori de gust. Aceste ingrediente sunt folosite pentru a face produsele mai apetisante, studiile arătând că pot duce la dependență.
În ceea ce privește punga cu chipsuri cea mai sănătoasă pentru oameni, Dragoș Pătraru spune că are cartofi selecționați, ulei de floarea-soarelui și sare. Produsul este fabricat în Grecia și nu are aditivi, coloranți sau potențiatori de aromă.
„Ingrediente: cartofi selecționați, nu așa orice cartof, ulei de floarea soarelui, sare. Atât? Curățică? Foarte curățică eticheta”, a dezvăluit jurnalistul în emisiunea Starea Sănătății, difuzată pe Youtube.
Chipsurile de cartofi au o istorie lungă în spate. Reţeta originală a fost creată din pură întâmplare în anul 1853, în Saratoga Springs, New York, Statele Unite ale Americii. Preparatul îi aparține lui George Crum, un bucătar american, care lucra la restaurantul Lake House Moon.
În acest local oamenii puteau servi cartofi, unul dintre clienți prăjiți declarându-se nemulțumit. Acela a fost momentul când cheful a tăiat cartofii extrem de subțiri și i-a prăjit foarte bine, punând deasupra și foarte multă sare. Spre surprinderea lui, clientul l-a felicitat pentru „opera” sa.
Ulterior, restaurantul a început să fie căutat de cei care doreau să servească acest preparat crocant și savuros. Inițial, chipsurile au purtat denumirea de Saratoga Chips, după numele localității de origine. Numele a rămas valabil până la mijlocul secolului XX.
Mai târziu, în 1860, George Crum şi-a deschis propriul restaurant pe malul lacului Saratoga, intitulat Crum House. Obișnuia să ofere chipsuri din partea casei, în cantități mici și limitate, ambalate în pungi. În prezent, produsul a cucerit oamenii de pe tot globul.