Care sunt „intelectualii de stânga” aflați pe lista scurtă a PSD-ului pentru funcția de premier

Eduard Nicolae Popa   
în HotNews
05/02/2020, 12:15
Care sunt „intelectualii de stânga” aflați pe lista scurtă a PSD-ului pentru funcția de premier
Care sunt „intelectualii de stânga” pe lista scurtă a PSD-ului pentru funcția de premier *foto: facebook PSD

Moțiunea de cenzură a parlamentului împotriva guvernului Ludovic Orban are șanse mari să treacă, iar calculul liberalilor este că demiterea executivului ar putea duce la alegeri anticípate.

Cu toate acestea, cei de la PSD ar putea să își impună și propriul nume de premier pentru a evita astfel alegeri legislative înainte ca mandatul parlamentar să expire.

Care sunt variantele de premier pentru PSD

Liderii PSD-ului au luat „ad literam” ceea ce a spus președintele Iohannis prin faptul că nu va mai pune un premier din rândul social-democraților. Astfel, s-au orientat către oameni din afara partidului.

„Decizia forurilor de conducere a fost de a veni cu un premier din afara partidului, pentru că preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu va nominaliza un premier din cadrul PSD şi vrem să evităm asta. Nu vrem ca nominalizarea premierului să fie o condiţie peste care să nu putem trece”, a declarat miercuri la Digi24 senatorul PSD Lucian Romaşcanu.

Printre numele luate în considerare de PSD se numără fostul ministru al Dezvoltării din timpul guvernului tehnocrat, Vasile Dâncu. De asemenea, pe lista scurtă a social-democraților se mai numără Cristian Socol, unul dintre apropiații PSD care a lucrat la deja celebrul „program de guvernare”. Nu în ultimul rând pe lista PSD se află și Remus Pricopie, fost ministru al Educației și rector SNSPA.

Ce a spus Marcel Ciolacu despre următorul premier PSD

Cele trei nume sunt vehiculate după ce președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a anunțat luni că PSD va propune pentru funcția de premier „un intelectual de stânga greu de refuzat” de către președintele Klaus Iohannis:

„Noi dorim în primul rând să dăm Guvernul Orban jos și cred că vom reuși miercuri. Mai departe intrăm într-o logică constituțională. Din discuțiile avute cu colegii mei din teritoriu și cu parlamentarii urmează ca PSD să meargă la președintele României cu o propunere de prim-ministru, nu membru al PSD. O să mergem ca propunere cu un intelectual de stânga și un om care va fi greu de refuzat de către președintele României. Avem această propunere, nu e membru de partid”, a spus Marcel Ciolacu.

El a subliniat că PSD nu va vota Guvernul Orban, dacă președintele Klaus Iohannis va veni din nou cu această propunere.

Închide ×