News

Care sunt judeţele din România cu focare de tulpina Delta. Trei persoane vaccinate au murit după ce s-au infectat cu temuta variantă

FANATIK vă spune care sunt județele din România cu focare de tulpina Delta. Trei oameni vaccinați au decedat după infectarea cu această variantă a virusului
24.08.2021 | 17:29
Care sunt judetele din Romania cu focare de tulpina Delta Trei persoane vaccinate au murit dupa ce sau infectat cu temuta varianta
ADVERTISEMENT

Până în prezent, pe teritoriul României au fost secvențiate 450 de infectări cu tulpina Delta. Dintre acestea, 36,4%, 164 cazuri, se află în focare.

La nivelul țării, au fost depistate 86 de focare,  dintre care 75 familiale, cu 122 cazuri și 11 de colectivitate, cu 42 cazuri.

ADVERTISEMENT

Care sunt judeţele din România cu focare de tulpina Delta. Trei persoane vaccinate au murit după ce s-au infectat cu temuta variantă

Focarele sunt în 23 de județe și în Municipiul București: Alba (1), Argeș (5), Bacău (5), Brașov (2), Brăila (1), Botoșani (1), Buzău (2), Călărași (9), Cluj (5), Constanța (2), Covasna (1), Dâmbovița (3), Dolj (5), Giurgiu (1), Ilfov (6), Iași (14), Maramureș (1), Olt (1), Prahova (1), Teleorman (4), Timiș (2), Tulcea (1), Vrancea (1) și mun.București (12).

Doar pentru 18 dintre cazurile din focare a fost a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Finlanda (1), India (5), Italia (3), Nepal (1), Portugalia (1), Spania (2), Turcia (1), UK (4).

ADVERTISEMENT

În schimb, procentul cazurilor pentru care nu se știe de unde a fost contactat virusul este mai mare. „40% (180 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată”, notează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile într-o statistică publicată de INSP.

Din restul cazurilor pozitive, 17,3%, 78 cazuri sporadice, au istoric de călătorie în alte țări/în țară sau istoric de ședere la lucru în alte țări: 23 în UK, 12 Spania, câte cinci în Bulgaria, Franța/Monaco, Italia și  Turcia, patru România (3 pe litoral), câte trei în EAU (Dubai) și Grecia, doi Irlanda și câte unul în Chile, Egipt, Germania, Irak, Olanda, Rep.Moldova și Tadjikistan. Un om este angatul unei firme de transport auto internațional, unul este pilot pe rute internaționale, altul este steward și ultimul taximetrist.

ADVERTISEMENT

0,7% (3 cazuri) au avut contact în afara familiei cu caz confirmat COVID-19 identificat. 1,6% (7 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP. 4% (18 cazuri) nu au putut fi contactate de către DSP.

Câți oameni erau vaccinați

94 dintre persoanele confirmate cu tulpina Delta erau vaccinare, patru incomplet, iar 90 de oameni erau imunizați cu schema completă. Procentul reprezintă 20% din totatul secvențierilor și se observă o creștere de la 1,5% în
săptămâna 21, la 20,6% în săptămâna 33.

ADVERTISEMENT

Totuși, „amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat”, notează INSP.

24 de decese cauzate de tulpina Delta, trei persoane complet vaccinate

Până în acest moment, 24 de oameni infectați cu tulpina Delta au decedat. 21 dintre aceștia nu erau vaccinați.

În schimb, au murit și trei bărbați care erau complet imunizați. Oamenii erau din Satu Mare, Iași și Cluj, doi dintre ei aveau 72, iar cel de al treilea 56 de ani. Toți sufereau și de alte boli.

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. Cu toate acestea, în ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, a transmis INSP.

Valeriu Gheorghiță: varianta Delta este pe cale să devină dominantă în România. Suntem în valul patru al pandemiei

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că valul patru al pandemiei a început. El a precizat că varianta Delta a virusului este pe cale să devină dominantă.

„Este clar că suntem în momentul de faţă pe un trend ascendent din punct de vedere epidemiologic, suntem în valul patru, înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi şi ca urmare a faptului că varianta Delta este pe cale să devină dominantă în România,” a declarat acesta.

El a motivat această creștere a infectărilor prin mobilitatea crescută a oamenilor, dar și prin nerespectarea măsurilor de prevenţie. Din acest motiv, nu se așteaptă ca lucrurile să se stabilizeze curând.

ADVERTISEMENT