News

Care sunt mizele din spatele noilor reguli de numire a directorilor de școală. “Legea e pentru cei care au un carnet de partid potrivit”

12.05.2021 | 16:11
Care sunt mizele din spatele noilor reguli de numire a directorilor de scoala Legea e pentru cei care au un carnet de partid potrivit
Senatoarea Laura Georgescu avertizează că există riscul unei politizări accentuate a sistemului de învățământ
ADVERTISEMENT

Schimbarea regulilor după care vor fi desemnați directorii de școală și inspectorii școlari îngrijorează opoziția care se teme că măsura va accentua politizarea sistemului de învățământ și va duce la deprofesionalizarea cadrelor didactice ce ocupă funcții de management.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat de către Ministerul Educației, viitorii directori și inspectori nu vor mai trebui să aibă o specializare în management educațional, în urma căruia să devină membri ai unui corp de experți din care sunt selectate persoanele cu funcții de conducere în învățământ.

ADVERTISEMENT

Modificarea preconizată de Guvern stârnește temeri în tabăra opoziției, iar ministrul Sorin Cîmpeanu ar putea fi chemat la Comisia de învățământ a Camerei Deputaților să dea explicații.

Dispar limitele puse numirilor politice la conducerea școlilor

Temerea cea mai gravă este legată de faptul că eliminarea condiției ca directorii și inspectorii să aibă o specializare în management va accentua politizarea sistemului de învățământ, astfel încât carnetul de partid să devină un criteriu de promovare mai puternic decât expertiza profesională.

ADVERTISEMENT

Este destul de grav pentru că sunt foarte mulți profesori care râvnesc la aceste posturi, dar nu au experiența necesară, dar probabil au un carnet de partid potrivit. Când nu mai pui această condiție, nu au niciun fel de siguranță că persoana respectivă va fi capabilă”, a declarat, pentru FANATIK, senatoarea Laura Georgescu (PSD), fost inspector  școlar general la Galați și membru al Corpului Național de Experți în Managementul Educațional.

Senatoarea admite că numirile din învățământ pe criterii politice nu au fost încetat de la adoptarea Legii educației, dar crearea corpului de experți în management educațional a oferit măcar garanția că cei numiți, chiar dacă uneori politic, aveau competențele necesare ocupării funcțiilor lor. „Eliminarea politizării nu s-a întâmplat, dar limitarea ei, da”, a adăugat Laura Georgescu.

ADVERTISEMENT

Numirea directorilor școlilor, discutată în Parlament

Un alt reprezentant al PSD în Parlament, Natalia Intotero, președinta Comisiei  de educație a Camerei Deputaților, nu a menționat riscul politizării, ci un altul, anume cadrele didactice să fie descurajate să se perfecționeze, inclusiv pentru dobândirea unor cunoștințe necesare pentru funcțiile de director de unitate de învățământ sau inspector școlar.

Eu vreau să știu care sunt elementele care au stat la baza acestei propuneri. Mie personal nu mi se pare un lucru foarte bun (…) Această condiție ar trebui să rămână pentru că societatea se schimbă, iar o perfecționare continuă a cadrelor didactice este foarte importantă”, a declarat Natalia Intotero.

ADVERTISEMENT

Deputata atrage atenția și asupra unei alte modificări din proiectul de ordonanță de urgență ce ridică semne de întrebare. În forma actuală a Legii educației, la articolul 257 se spune că funcția de director și de director adjunct se ocupă prin concurs public de către cadre didactice titulare membre ale corpului național de experți în management educațional. Pe lângă eliminarea condiției apartenenței la corpul de experți, Intotero a observat că dispărut și mențiunea privind caracterul public al concursului.

Din aceste considerente, în calitate de președinte al comisiei, Intotero intenționează să-l cheme pe ministrul Sorin Câmpeanu la audieri, alte teme care urmează să fie abordate nivelul redus al testării în școli, calendarul examenelor pentru funcțiile de management, posibilitățile de creștere a numărului de medici școlari ș.a.

În ce privește ordonanța de urgență, PSD are și obiecții legate de modalitatea de legiferare. „Legea educației este lege organică, nu poate fi modificată prin ordonanță”, a afirmat Laura Georgescu.

Motivele invocate de Ministerul Educației

Proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației abrogă articolul 246 al Legii educației care impunea condiția apartenenței directorilor și inspectorilor școlari la corpul experților în management educațional lăsând la latitudinea ministrului să decidă care sunt condițiile care trebuie să le îndeplinească directorii de școală.

Analizând în mod obiectiv eficiența corpului de experți din perspectiva unui management de calitate, s-a ajuns la concluzia că se impune o regândire a criteriilor care trebuie avute în vedere pentru ocuparea funcțiilor de director, astfel încât să se realizeze o selecție mai riguroasă a resurselor umane și să se realizeze o reevaluare a criteriilor de performanță în actul de management educațional”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Urgența actului normativ este justificată prin faptul că multe posturi de conducere din școli sau inspectoratele școlare vor deveni vacante în perioada următoare întrucât contractele de management și-au încetat valabilitatea.

Corpul experților în manangement educațional a fost constituit în urmă cu aproape 10 ani, iar obligația ca funcțiile de conducere să fie ocupate doar de către membri ai acestui corp a limitat posibilitatea unor numiri arbitrare sau pe criterii politice. Proiectul de ordonanță nu prevede desființarea acestui corp însă îl face irelevant din moment ce specializarea suplimentară nu aduce niciun beneficiu.

ADVERTISEMENT