News

Care sunt mutațiile de Covid-19 monitorizate de OMS. Trei sunt cele mai îngrijorătoare

29.04.2021 | 10:54
Care sunt mutatiile de Covid19 monitorizate de OMS Trei sunt cele mai ingrijoratoare
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează în acest moment mai multe tipuri de mutații Covid-19. Dintre acestea, trei sunt cele mai îngrijorătoare, însă și celelalte pot intra în această categorie în funcție de anumite criterii epidemiologice. 

În prezent, variantele SARS-CoV-2 care ridică nivelul de alarmă la nivel global sunt cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud şi în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde şi numele comun de ”varianta braziliană”).

ADVERTISEMENT

Potrivit OMS, în momentul în care o “variantă de interes” devine mai contagioasă sau mai rezistentă la tratamente, ea se transformă în ”variantă îngrijorătoare”.

Care sunt mutațiile de Covid-19 monitorizate de OMS

Din datele oficiale, la această oră, OMS a identificat șapte noi variante Covid-19 la nivel global, faţă de trei la sfârşitul lunii martie. Dintre acestea, tulpinile britanică, braziliană sau cea sud-africană sunt cele de maxim interes.

ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, cele trei variante considerate cele mai periculoase circulau în 54 de țări. Acestea se încadrează în această categorie din cauza transmisibilităţii şi /sau virulenţei lor crescute, care agravează pandemia şi o face mai dificil de controlat, scrie Agerpres.

Specialiștii spun că numărul de variante ”îngrijorătoare” poate varia în fiecare ţară, în funcţie de situaţia locală. Numai Statele Unite au cinci variante de coronavirus în conformitate cu clasificarea Centrelor Americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC): cele trei care sunt la nivel mondial plus alte două reperate iniţial în California.

ADVERTISEMENT

OMS a identificat șapte noi variante de Covid-19

Față de tulpinile deja clasice enumerate mai sus, OMS anunță că are în monitorizare încă șapte variante ale bolii SARS-CoV-2.

Mai exact, o altă categorie analizată este cea a “variantelor de interes”, ale căror caracteristici genetice au potenţialul de a deveni problematice și justifică o supraveghere.

ADVERTISEMENT

Ultima care a intrat în acest cerc, chiar marți, 27 aprilie, este varianta descoperită iniţial în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza deteriorării rapide a situaţiei sanitare în această ţară.

Celelalte “variante de interes” au fost detectate iniţial în Scoţia, Statele Unite, Brazilia, Franţa (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

OMS admite că, pe lângă aceste două mari categorii, circulă multe alte variante, pe care comunitatea ştiinţifică încearcă să le identifice şi să le evalueze.

”Săptămânile şi lunile următoare ne vor spune dacă se încadrează în categoria variantelor foarte îngrijorătoare care se răspândesc foarte repede sau dacă vor rămâne variante care circulă silenţios”, spune Etienne Simon-Loričre, şeful unităţii de genomică evolutivă a virusului la Institutul Pasteur (Paris).

ADVERTISEMENT