Life

Care sunt orele de liniște la bloc în weekend, în 2025. Cei care nu le respectă se pot alege cu amenzi mari

Orele de liniște la bloc în weekend, în 2025. Care sunt intervalele orare în care nu ai voie să faci zgomot și ce amendă poți primi dacă nu le respecți.
21.02.2025 | 15:18
Care sunt orele de liniste la bloc in weekend in 2025 Cei care nu le respecta se pot alege cu amenzi mari
Care sunt orele de liniște de la bloc. Sursa foto: Pixabay, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orele de liniște la bloc sunt foarte importante în timpul săptămânii, dar și în weekend, pentru buna conviețuire a locatarilor, iar cei care nu le respectă pot primi, în 2025, amenzi mari.

Orele de liniște la bloc în weekend, în 2025. Când nu ai voie să faci zgomot

Persoanele care locuiesc la bloc știu deja că trebuie să respecte anumite reguli pentru ca vecinii să nu fie afectați și să nu apară conflicte.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, legea prevede existența unor intervale orare în care trebuie să fie liniște într-un bloc. Nerespectarea orelor de liniște poate i sancționată cu amenzi uriașe.

De multe ori, locatarii unui bloc sunt nevoiți să facă gălăgie din diverse motive, cum ar fi datul cu aspiratorul sau renovarea locuinței. Astfel de activități pot fi făcute fără probleme, atâta timp cât sunt respectate limitele și intervalele orare în care trebuie menținută liniștea.

ADVERTISEMENT

În timpul orelor de liniște, locatarii nu trebuie să producă zgomote care ar putea să-i deranjeze pe vecini. Orele de liniște sunt stabilite între 22:00 și 08:00, dar și între 13:00 și 14:00 în timpul săptămânii, dar și în weekend, potrivit Legii nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială

“Tulburarea, fără drept, a liniștii locatarilor între orele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00, prin producerea de zgomote, larmă sau folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare, se sancționează conform legii”, se precizează în articolul 2, punctul 26 din lege.

ADVERTISEMENT

Deși există o lege specifică privind orele de liniște, adunarea generală a asociației de proprietari poate hotărî schimbarea acestor intervale, ținând cont de necesitățile comunității.

ADVERTISEMENT

În timpul zilei, programul de liniște poate fi extins între 13:00 și 16:00, de exemplu, potrivit lovedeco.ro. Orice modificare a intervalului orar trebuie să fie afișată la intrarea în bloc, pentru ca toți locatarii să știe de schimbare.

La ce volum poți asculta muzică la bloc

În multe cazuri, neînțelegerile dintre locatarii de la bloc apar din cauza faptului că unul sau mai mulți vecini ascultă muzică la un volum prea ridicat

Legislația din România menționează care sunt nivelurile maxime de zgomot permise în interiorul locuințelor. Legea vizează inclusiv ascultarea muzicii.

Astfel, nivelul maxim de zgomot care e admis în interiorul locuinței poate fi de cel mult 35 de decibeli (dB) în timpul zilei. În timpul nopții, este permis un nivel de 25 dB, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății nr. 536/1997. Valorile sunt măsurate fără a fi luate în calcul sursele de zgomot exterioare, indicând nivelul de zgomot de fond.

Diferite activități cotidiene pot produce un anumit nivel de zgomot ce poate depăși valorile de fond. O conversație normală poate genera aproximativ 60 dB. Muzica dată la un volum moderat poate să atingă 50 – 60 dB.

Volumul ar trebui menținut la un nivel moderat, astfel încât să nu fie auzit în afara propriei locuințe. Este important să se țină cont de acest lucru mai ales în timpul orelor de liniște.

Ce amendă poți primi dacă nu respecți orele de liniște

Persoanele care nu respectă orele de liniște pot fi sancționate contravențional. Amenzile pentru tulburarea liniștii locatarilor din bloc sunt cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Dacă fapta se repetă în decurs de 24 de ore, atunci amenda poate ajunge chiar și la 3.000 de lei.

În cazul organizării unor petreceri private sau al utilizării aparaturii muzicale la intensitate ridicată, amenda poate fi cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei, dacă zgomotul produs deranjează locatarii.

Există, însă, și cazuri extreme, în care cineva nu respectă în mod repetat orele de liniște. Pentru această faptă, sancțiunea presupune prestarea muncii în folosul comunității.

Dacă liniștea unui locatar este tulburată de zgomote în timpul orelor de liniște, acesta poate apela la poliție. Autoritățile vor măsura nivelul de zgomot la fața locului. Dacă este constatată o încălcare a legii, pot fi aplicate sancțiunile menționate.