News

Care sunt politicienii cu cele mai multe sancţiuni de la CNCD. Rromii, ungurii şi nemţii, ţintele atacurilor

29.05.2020 | 17:59
Care sunt politicienii cu cele mai multe sanctiuni de la CNCD Rromii ungurii si nemtii tintele atacurilor
ADVERTISEMENT

Gura mare a politicienilor i-a adus deseori în fața judecății Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. O analiză a deciziilor din ultimii 5 ani arată că principalul motiv pentru care CNCD a împărțit sancțiuni a fost originea etnică a adversarilor politici. Fiind etnic german de confesiune luterană, președintele Iohannis ocupă poziția de ”cel mai discriminat” politician, însă și el a primit două sancțiuni de la Consiliu, una dintre ele fiind, paradoxal, pentru discriminare pe criterii etnice.

Evreii și homosexualii, înjurați mai puțin, germanii mai des

Singurele persoane care au  primit mai mult de o condamnare la CNCD în ultimii cinci ani sunt președintele Klaus Iohannis, deputații Marius Pașcan și Nicolae Bacalbașa, fostul ministru Darius Vâlcov și viceprimarul Bucureștilor, Aurelian Bădulescu.

ADVERTISEMENT

În ultimii  ani  se constată o reducere considerabilă a afirmațiilor discriminatorii față de evrei și homosexuali, cândva în topul sancțiunilor date de CNCD, în schimb rămân frecvente cele îndreptate împotriva romilor și maghiarilor. De când Klaus Iohannis a devenit președinte, au crescut spectaculos afirmațiile discriminatorii împotriva germanilor și a presupusei înclinații a acestei minorități către ideologia nazistă.

Prima dată când CNCD a decis că Iohannis a fost victimă a discriminării a fost în noiembrie 2014, însă pe considerente care țin de situația familială. Autoarea declarației condamnate a fost Gabriela Firea. ”Nu ești un om complet fără să crești un copil. În toate statele civilizate cei care doresc să ajungă președinți provind din familii complete, sunt căsătoriți, au copii, au nepoți, au trecut prin toate etapele vieții”, spunea Firea în timpul campaniei electorale în urma căreia Klaus Iohannis a ajuns președinte.

ADVERTISEMENT

Firea a intrat în vizorul Consiliului și după ce a spus că biroul lui Ludovic Orban din vremea când acesta era primar al Capitalei arăta ca ”un bar de negri”, Deocamdată, Consiliul nu a anunțat o decizie în acest caz.

Însă Consiliul a condamnat prin mai multe decizii apropierea de adversari ai președintelui între originea germană a acestuia și regimul nazist. Darius Vâlcov a fost amendat în octombrie cu 2.000 de lei pentru că a postat o imagine trucată cu Iohannis având o mustață și o fruzură asemănătoare cu cea a lui Adolf Hitler, însoțită de comentarul ”Hail Iohannis”.

ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov este printre puținii politicieni sancționați de două ori, el mai primind o amendă de 1.000 de lei din cauza unei alte postări în care a publicat fișa medicală a unui protestatar împotriva guvernului Dăncilă, protestatar pe care l-a numit și ”sandilău”. Consiliul a spus că ștergerea postării este o circumstanță atenuantă, deși chiar Vâlcov  spusese că postare i-a fost ștearsă.

Tot în legătură cu comunitatea germană, a fost sancționat cu avertisment senatorul PSD Liviu Pop pentru afirmația că Forumul Democrat al Germanilor din România ar fi continuatorul unei organizații naziste.

ADVERTISEMENT

Recordmanul Bacalbașa

”Campionul” condamnărilor la CNCD este deputatul PSD Nicolae Bacalbașa. Două dintre afirmații îl vizau tot pe președintele Klaus Iohannis în legătură cu originea sa etnică. ”Dacă disprețuiești românii, nu poți să aplici o regulă numită democrație unei structuri pe care o disprețuiești. Nici nu pot să îl învinovățesc. Germania a infiltrat timp de decenii, pentru că, deși Hitler a fost la putere numai 12 ani, poporul german, până în 1970, în proporție de 70%, era pro-hitlerist”, a spus Bacalbașa în februarie 2019, la un post TV din Galați, județul care l-a făcut parlamentar.

Bacalbașa a recidivat în august 2019 cu o altă declarație care-l viza pe șeful statului și în care apărea un cuvânt frecvent folosit în terminologia nazistă. ”Totuși, eu nu înțeleg să suport și să admit mârlănia unui individ care, pentru mine personal, este Untermensch (sub-om – n.red.) – că tot avem președinte german -, și care vorbește, după ce am votat eu și colegii mei, despre decizii rușinoase”, a afirmat deputatul.

În condițiile acestea, la ultima abatere, deputatul a fost amendat cu nu mai puțin de 6.000 de lei pentru o postare legată de epidemia de COVID-19: „No!… Să fie clar!!! Chinezii au luat virusul de la lilieci, noi o să-l luăm de la ciorile noastre”.

Revenind la președintele Iohannis, două organizații județene au fost condamnate pentru postările pe Facebook în care se făceau referiri la etnia și religia președintelui, ambele postări din timpul ultimei campanii electorale prezidențiale: ”Oare este România NORMALĂ dacă a ajuns, astăzi, să fie condusă de oameni care nu simt româneşte, care nu înţeleg obiceiurile, tradiţiile şi spiritul nostru românesc, transmis din strămoşi?” (PSD Sibiu) și ”Klaus, Siegfried, Kovesi, Orban, Hellvig, Clotilde, Kelemen, Tomac. Au ajuns străinii să ne conducă ţara? Felicitări SRI” (PSD Vrancea).

În urmă cu două zile, și președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost condamnat pentru a folosit cuvântul Führer referindu-se la Klaus Iohannis. În mod paradoxal, în ședința din 20 mai, Lia Olguța Vasilescu a scăpat fără niciun fel de sancțiune pentru că a spus că președintele se vede deja ”șef de lagăr de concentrare”.

Iohannis, condamnat de două ori

Deși atacat frecvent prin afirmații legate de originea sa, Klaus Iohannis este printre puținii care au fost condamnați de mai multe ori de către CNCD. Prima dată pentru utilizarea termenului ”penali”. ”Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA”, a spus Iohannis în ianuarie 2018, afirmație pentru care au fost depuse două sesizări împotriva sa, de către site-ul Lumea Justiției și de către deputatul PSD Andreea Cosma. Amenda de 2.000 de lei a fost decisă după un vot strâns în Consiliu, de 5 la 4.

A doua condamnare a lui  Iohannis a fost pentru discriminare pe criterii etnice după ce a acuzat PSD de conspirație. ”PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul ungurilor”, a spus Iohannis.

Dragnea, sancționat după aproape doi ani

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea a primit în preajma ”aniversării” unui an de închisoare un cadou de la CNCD. Consiliului  i-a luat aproape doi ani să se pronunțe pe marginea afirmațiilor lui Dragnea legate de contramanifestanții de la mitingul PSD din iunie 2018. „Unelte jalnice ale acestor securiști”, „curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”, spunea atunci fostul șef al PSD referindu-se la contestatarii săi. Prin decizia din 20 mai, Dragnea s-a ales doar cu avertisment.

”Client vechi” al CNCD, încă de pe vreme celebrei sintagme ”țigancă împuțită”, fostul președinte Traian Băsescu rămâne și acum în vizorul acestei instituții. Cea mai recentă condamnare, de 6.000 de lei, a primit-o tot din cauza unor afirmații legate de romi.

Bunătatea și toleranța românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii, pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…) Acuma tot ce vedeți aici să știți că se petrece și în străinătate, iar acolo se vorbește despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem şi, până la urmă, să renunțăm și la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt țigani. Asta este etnia despre care vorbim. Şi aşa trebuie să o numim! Grupările de țigani trebuie sa înțeleagă că nu pot fi tolerate cu modul lor de viață”, a afirmat Băsescu.

Deși decizia a fost dată în aceeași zi cu aceea care-l viza pe Dragnea, în cazul lui Băsescu s-a scurs mai puțin de o lună de la depunerea sesizării până la sancționare.  În schimb, Băsescu a scăpat nesancționat pentru afirmația ”cine are pensii speciale fură bani”.

Petre Daea a scăpat la limită

Un senator PSD, Șerban Nicolae a fost avertizat în urma altercației verbale cu deputatul USR Cosette Chichirău căreia i-a spus: „eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal”. CNCD a invocat circumstanțe atenuante pentru sancțiunea blândă aplicată senatorului. ”A existat o provocare din partea doamnei deputat, iar declaraţia sancţionată a intervenit în cadrul unui dialog în care cele două părţi şi-au adus acuze şi jigniri reciproce”, se spunea în decizia CNCD.

O comparație nepotrivită cu nazismul l-a adus în atenția CNCD pe fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, într-o declarație în care vorbea de uciderea porcilor din focarele de pestă porcină africană. ”Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă și se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenței, să stai cu 2000 – 3000 de porci care trebuie sacrificați zilnic”, a spus Daea. Declarația a provocat protestul ambasadei Israelului, iar ministrul și-a cerut scuze.

Fostul premier Viorica Dăncilă a scăpat nesancționată de CNCD când i-a numit ”autiști” pe cei despre care susținea că dezinformează forurile europene, însă i-a adus o sancțiune jurnalistului Cristian Tudor Popescu, după ce acesta a comparat-o cu o specie de maimuță, pavianul cu mantie.

Ungurii, o obsesie perpetuă

Predecesorul lui Dăncilă la Palatul Victoria, Mihai Tudose a dat cu bâta în baltă în urma unui comentariu legat de arborarea steagului Ținutului Secuiesc. ”Dacă steagul acela flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”, a spus Tudose în ianuarie 2018, afirmație pentru care și-a cerut public scuze. Din acest motiv, CNCD i-a dat doar un avertisment.

Deputatul PMP Marius Pașcan are și el două condamnări la activ pentru afirmațiile făcute la adresa ungurilor ardeleni. ”Să-ți intre bine în cap și ție și la toți ungurii, că sunteți și veți fi mereu venetici pe pământul românesc!…V-ați aciuat aici ucigând!”, este una dintre afirmațiile ce i-au adus cea mai recentă amendă.

Primari cu gura mare

Un alt grup de ”discriminatori” este cel al primarilor condamnați pentru declarații considerate rasiste la adresa comunităților rome din urbele pe care le gospodăresc. Cristian Misăilă, primarul din Focșani, a făcut referiri legate de originea etnică a unor restanțieri la plata întreținerii într-un bloc din oraș și a refuzat să șteargă comentariile rasiste de pe paginea sa de Facebook.

Însă cea mai mare vâlvă și cea mai mare amendă a fost provocată de afirmațiile primarului din Târgu-Mureș, Dorin Florea, care a propus ca celor care vor să aibă copii să li se îngăduie acest lucru doar dacă  prezintă dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile, au o situație financiară acceptabilă, un nivel de educație minim stabilit prin lege și o vârsta minimă la care un adult să devină părinte.

Ulterior, într-un interviu pentru HotNews, Florea a admis că propunerile sale vizează în special familiile rome. ”Eu am (la Tg. Mureș – n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (…) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (…) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”, a spus Florea, iar acest lucru i-a adus o amendă de nu  mai puțin de 10.000 de lei.

Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, s-a ales cu avertisment pentru modul în care s-a adresat unui consilier local de origine franceză, Guilhem Moulin. ”Având dublă cetățenie, inclusiv cetățean francez (…) sunt convins că sunteți foarte preocupat de interesele statului român” și ”Dumneavoastră în momentul în care veți învăța să citiți și să scrieți bine în limba română pentru că e o deficiență majoră și de înțelegere, se numește la dumneavoastră în limbaj specific analfabetism funcțional, așa se numește”, sunt cele două afirmații care i s-au imputat lui Băluță.

De frica de străini suferă și primarul Iașilor, Mihai Chirica. ”O să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină șefi”, spunea acesta într-un interviu din presa locală, interviu ce i-a adus o amendă de 10.000 de lei de la CNCD.

Evreii și homosexualii, fobiile lui Bădulescu

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu are două condamnări la activ pentru declarații care vizau evreii și homosexualii. Când a anunțat intenția de a ridica un bust al mareșalului Ion Antonescu, criminal de război, președintele Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România, Maximilian Katz, a trimis o scrisoare de protest, iar replica lui Bădulescu a fost una brutală: ”Este evident ca sunteti străin de acest neam si pe cale de consecință de istoria poporului român (…) Recomandarea mea este să vă întoarceți de unde ați venit”.

A doua sancțiune, de 2.000 de lei, a venit după prestația dintr-un studio de televiziune în care Bădulescu s-a referit la homosexuali cu termenul ”bulangii”. ”Aaa…anormalitatea și homosexualitatea și bulangii îi transformăm acum în progresiști. (…) Ca femeie eu cred că ar trebui să vă opriți din discursul asta cu bulangii (…) Și cum să îi fac? Homosexuali, progresiști? Dar procuriști pot să le spun?”, afirma Bădulescu în urmă cu câteva luni.

Viceopreședintele USR Botoșani, Adrian Hobjilă, a fost condamnat pentru afirmații legate de proiectul partidului său de reabilitare a Centrului Vechi din oraș. ”Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo”, frază pentru care a trebuit să scoată 10.000 de lei ca amendă.

ADVERTISEMENT