Life

Care sunt principalele diferențe dintre gheață și polei. Mulți români cred că este vorba despre același fenomen meteorologic

Poleiul și gheața, două fenomene meteorologice diferite. Care sunt caracteristicile care te ajută să nu le mai confunzi.
06.12.2024 | 16:57
Care sunt principalele diferente dintre gheata si polei Multi romani cred ca este vorba despre acelasi fenomen meteorologic
Prin ce se diferențiază gheața față de polei. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În sezonul rece, unele dintre cele mai întâlnite fenomene meteorologice sunt poleiul și gheața. Chiar dacă pot părea asemănătoare la prima vedere, cele două se diferențiază prin multe caracteristici.

Ce este și când apare gheața

În sezonul de iarnă, temperaturile scad de multe ori sub 0 grade Celsius. Dincolo de faptul că este frig, apar poleiul și gheața. Cele două fenomene dau bătăi de cap atât șoferilor, cât și pietonilor.

ADVERTISEMENT

Gheața și poleiul sunt două fenomene diferite, chiar dacă multe persoane cred că este unul și același lucru. Cele două se formează în mod diferit, iar aceasta nu este singura diferență dintre ele.

Gheața este starea solidă a apei. Aceasta se formează atunci când temperatura scade sub punctul de înghețare al apei. La temperaturi mai mici de 0 grade Celsius, vaporii de apă iau forma fulgilor de zăpadă sau a gheții la nivelul solului.

ADVERTISEMENT

Gheața poate fi prezentă pe mai multe suprafețe, inclusiv pe oceane, lacuri, mări și unele râuri. De obicei, aceasta se formează mult mai ușor pe suprafețe care permit cristalizarea, precum obiectele sau solul reci.

În atmosferă, gheața poate lua forma fulgilor de zăpadă, a grindinei sau a chiciurei. Aceste fenomen apar atunci când vaporii de apă se condensează în aer.

ADVERTISEMENT

Cum se formează poleiul

Poleiul este un fenomen tipic sezonului de iarnă. Acesta este rezultatul unei combinații de factori meteorologici care favorizează depunerea unui strat subțire de gheață pe diverse suprafețe.

Formarea poleiului poate apărea atunci când picăturile de ploaie intră în contact cu suprafețe care au o temperatură sub 0 grade Celsius. Acest fenomen poartă numele de ”freezing rain” (ploaie înghețată).

ADVERTISEMENT

De asemenea, poleiul mai poate apărea și în cazul în care zăpada sau gheața de pe timpul zilei se topesc, iar apa îngheață pe timpul nopții. Pentru a se forma poleiul, este necesar ca temperaturile să scadă sub 0 grade Celsius.

În ceea ce privește locurile unde se formează poleiul, cele mai întâlnite sunt drumurile, trotuarele, dar și podurile și viaductele. De asemenea, poleiul apare și în zonele pietonale sau rutiere în care nu ajung razele soarelui.

Poleiul este destul de periculos, mai ales atunci când se depune pe partea carosabilă. Cantitatea de apă care se îngheață, dar și grosimea stratului de gheață sunt cele care ”decid” cât de alunecos va fi poleiul.

ADVERTISEMENT
Tags: