Life

Care sunt principalii dușmani ai ficatului, potrivit unui medic. Cum poți preveni afecțiunile grave

Principalii dușmani ai ficatului, conform unui medic. Cum pot fi prevenite, de fapt, afecțiunile grave ale acestui organ.
10.03.2025 | 19:27
Care sunt principalii dusmani ai ficatului potrivit unui medic Cum poti preveni afectiunile grave
Principalii dușmani ai ficatului. Ce spune un medic. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un medic a spus care sunt principalii dușmani ai ficatului și cum pot fi prevenite problemele grave de sănătate. Excesul de alcool, precum și grăsimea pot duce la probleme serioase, în timp.

Un medic a spus care sunt principalii dușmani ai ficatului

Ficatul este un organ care îndeplinește mai multe funcții esențiale pentru a menține sănătatea organismului, însă poate fi afectat de mai mulți factori nocivi, precum grăsimea și alcoolul, dar și virusurile hepatitice B și C.

ADVERTISEMENT

Prof. dr. Irinel Popescu, director al Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic – Institutul Clinic Fundeni, a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii medicale “Bine pentru tine”, cu Florentina Mușat, disponibilă pe canalul de YouTube Libertatea.

Virusurile hepatitice B și C provoacă inflamații severe ale ficatului și afectează funcționarea acestuia. Ambele pot fi transmise prin ace contaminate, precum și prin contact sexual neprotejat.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea preveni infecțiile cu aceste două virusuri, este important să se evite tratamentele injectabile necontrolate. Totodată, trebuie adoptate măsuri de protecție în timpul contactului sexual.

Alcoolul poate fi foarte periculos pentru ficat, iar consumul excesiv poate duce la probleme grave de sănătate. Efectele consumului de alcool sunt mult mai pronunțate atunci când acesta nu e însoțit de consumul de alimente. De asemenea, aceste efecte negative pot fi diminuate prin consumul de alcool în timpul mesei.

ADVERTISEMENT

În medicină, un termen utilizat de multe ori este “ciroza toxic-nutrițională”. “Toxic” face referire la alcool, iar “nutrițional” scoate în evidență importanța consumului de alimente în diminuarea efectelor distrugătoare ale alcoolul asupra ficatului. Atunci când alcoolul este consumat pe stomacul gol sau în cantități prea mare, riscul de dezvoltare a cirozei este mai crescut.

ADVERTISEMENT

Pentru ca ficatul să nu fie afectat, este recomandat un consum moderat, dar și responsabil de alcool, după cum a transmis dr. Irinel Popescu.

Cât de periculoasă este grăsimea pentru ficat

Un factor care duce la apariția problemelor hepatice este dat de consumul excesiv de grăsimi și de aditivi. Excesul ponderal, precum și acumularea de grăsime în ficat pot provoca steatoza hepatică non-alcoolică.

Această boală se caracterizează prin depozitele de grăsime în ficat. Este o afecțiune care poate progresa către steato-hepatită, o formă mai agresivă, care poate să provoace ciroză hepatică, notează libertateapentrufemei.ro.

Pentru a proteja ficatul, este necesar să adoptăm un stil de viață sănătos, care presupune o dietă echilibrată, alături de practicarea exercițiilor fizice în mod regulat. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este, de asemenea, importantă.

Vaccinarea împotriva hepatitelor A și B poate reprezenta o măsură eficientă pentru protejarea ficatului de infecții virale, care pot afecta sănătatea hepatică. Controalele regulate, dar și analizele de sânge sunt importante pentru a monitoriza sănătatea ficatului.

Tags: