News

Care sunt prioritățile bugetului UE! Domeniile care absorb cele mai multe fonduri și țările care au luat bani cu nemiluita

21.07.2020 | 11:53
Care sunt prioritatile bugetului UE Domeniile care absorb cele mai multe fonduri si tarile care au luat bani cu nemiluita
ADVERTISEMENT

Există câteva  priorități ale bugetului UE! Odată adoptat, acesta a devenit primul buget din noul cadru financiar multianual 2021-2027.

Comisia condusă de președintele von der Leyen a precizat că banii trebuie să ajute sute de mii de oameni, întreprinderi și regiuni să depășească criza și să iasă din această încercare mult mai puternici.

ADVERTISEMENT

Bugetul consolidat de instrumentul Next Generation EU, direcționează fonduri către domeniile în care acestea pot avea cel mai mare impact, în funcție de nevoile cele mai importante în materie de redresare ale statelor membre ale UE și ale partenerilor noștri din întreaga lume.

Prioritățile bugetului UE, domeniu cu domeniu!

Nu mai puțin de 55,2 miliarde EUR merg în politici agricole comune și 813 milioane EUR în fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, pentru fermierii și pescarii din Europa, dar și pentru consolidarea rezilienței sectorului agroalimentar și a sectorului pescuitului și asigurarea anvergurii necesare a acțiunilor de gestionare a crizelor.

ADVERTISEMENT

Trei miliarde de euro revin mecanismului pentru interconectarea Europei, sumă destinată investițiilor într-o infrastructură de transport modernă, de înaltă performanță, pentru a facilita conexiunile transfrontaliere.

2,89 miliarde au fost oferite programului Erasmus+, pentru a investi în tineri, și 306 milioane EUR pentru sectorul cultural și cel creativ, prin intermediul programului Europa creativă.

ADVERTISEMENT

În top, cu 1,9 miliarde de euro primite este și asistența de preaderare, pentru a-i sprijini pe vecini, inclusiv pe cei din Balcanii de Vest.

1,34 miliarde de euro sunt rezervați programului Europa digitală, pentru apărarea cibernetică a Uniunii și sprijinirea tranziției digitale.

ADVERTISEMENT

1,1 miliarde de euro merg în fondul pentru azil și migrație și 1 miliard EUR Fondului de gestionare integrată a frontierelor, pentru a consolida cooperarea în materie de gestionare a frontierelor externe, precum și politica privind migrația și azilul.

Uniunea Europeană a decis ca 575 de milioane de euro să revină programului privind piața unică, 36,2 milioane EUR și, respectiv, 127 de milioane EUR programelor de sprijinire a cooperării în domeniul fiscal și vamal.

228 de milioane de euro sunt ale fondului pentru securitate internă și 1,05 milioane EUR Fondului european de apărare pentru a sprijini autonomia strategică și securitatea europeană.

În plus, o mare parte a fondurilor va fi alocată acțiunilor prioritare identificate în legătură cu instrumentul Next Generation EU.

Concret, statelor membre li se vor putea acorda împrumuturi în valoare de 131,5 miliarde EUR și granturi în valoare de aproximativ 133 de miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, ca parte a instrumentului Next Generation EU.

47,15 miliarde EUR sunt alocate politicii de coeziune, la care se adaugă 42,45 miliarde EUR prin mecanismul REACT-UE, astfel cum a fost propus în cadrul instrumentului Next Generation EU. Fondurile vor fi destinate subvențiilor pentru ocuparea forței de muncă, sistemelor de șomaj tehnic, măsurilor de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor, precum și lichidității și solvabilității pentru IMM-uri.

17,3 miliarde EUR sunt alocate programului Orizont Europa, pentru a consolida sprijinul european destinat activităților de cercetare și inovare în domeniul sănătății și al climei, din care 5 miliarde EUR în cadrul instrumentului Next Generation EU.

15,36 miliarde EUR sunt alocate partenerilor noștri externi, prin Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI), din care 3,29 miliarde EUR în cadrul instrumentului Next Generation EU.

10,13 miliarde EUR merg în programul InvestEU, pentru investiții în infrastructură durabilă, inovare și digitalizare. O parte din fonduri vor fi alocate Mecanismului de investiții strategice, pentru a construi autonomia strategică în cadrul lanțurilor de aprovizionare vitale de la nivel european.

9,47 miliarde EUR sunt rezervate fondului pentru o tranziție justă, pentru a se asigura faptul că tranziția către neutralitatea climatică nu lasă pe nimeni în urmă, din care 7,96 miliarde EUR în cadrul instrumentului Next Generation EU.

8,28 miliarde EUR sunt alocate Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate, astfel cum a fost propus în cadrul Next Generation EU, pentru a răspunde problemelor în materie de solvabilitate ale întreprinderilor viabile din toate sectoarele economice.

2,8 miliarde euro revin ajutoarelor umanitare, din care 1,3 miliarde EUR în cadrul instrumentului Next Generation EU, pentru nevoile umanitare din ce în ce mai mari înregistrate în părțile cele mai vulnerabile ale lumii.

1,19 miliarde EUR se duc la EU4Health, noul program în domeniul sănătății, destinat să echipeze Uniunea împotriva viitoarelor amenințări la adresa sănătății, din care 1,17 miliarde EUR în cadrul instrumentului Next Generation EU.

619 milioane EUR sunt alocate rescEU, mecanismul de protecție civilă al Uniunii, pentru a se asigura faptul că Uniunea are capacitatea de a răspunde la situații de urgență la scară largă.

Vă readucem aminte că liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

“Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.

Cele mai fericite țări par a fi de departe Italia și Spania. Ele vor încasa bani cu nemiluita de la Uniunea Europeană. Italienii primesc nu mai puțin de 209 miliarde de euro, în timp ce ibericii iau 140 de miliarde.

 

 

ADVERTISEMENT