Ministerul Educației a anunțat, prin intermediul unor ordine de ministru, care sunt profesorii excluși începând cu 2025 din organizarea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională.
Autoritățile din Învățământ iau măsuri extrem de dure față de profesorii din România care au greșit la examene sau simulări ori au fost sancționați în cariera lor profesională.
Recent, Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectele de ordin de ministru pentru organizarea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională 2025.
Din aceste proiecte reiese că profesorii din comisiile examenelor naționale de Bacalaureat sau Evaluare Națională, care au săvârșit abateri sau au fost sancționați până acum în cariera lor, nu vor putea participa la asistența, evaluarea sau organizarea din anul școlar 2024 – 2025, scrie Edupedu.
În privința Bacalaureatului, din aceleași ordine reiese că ”Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naționale sau ale simulării examenelor naționale, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, care au săvârșit abateri, respectiv au fost sancționate”.
Aceste măsuri au la bază neregulile de la examenul de Bacalaureat 2023 de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din București. Aici, zeci de elevi au fost puși de comisia de examen să rescrie lucrările după ce ar fi completat foaia-tip altfel decât modelul aprobat.
Anul trecut, după acest incident, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației, Florian Lixandru, președinte al Comisiei Naționale de BAC, a trebuit să dea explicații într-un raport pentru Guvern.
Probele scrise de la Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 nu au fost lipsite de incidente. Subiectele au ajuns pe platformele se socializare sau la presă la scurt timp după începerea probelor. În toate cazurile, poliția a deschis anchete în paralel cu inspectoratele școlare.
Un caz grav care a implicat un cadru didactic a fost raportat în Iași. La Școala Gimnazială ”Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos, mai mulți elevi ar fi aflat răspunsurile corecte la întrebările de tip grilă, de la cele două probe de EN 2024, de la profesoara președintă de comisie, director adjunct la școala lor.
În acest caz, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a predat cazul către poliție și le-a demis pe cele două directoare. Elevii în cauză au fost admiși la liceu, pe parcursul normal, cu notele viciate.