Este esențial să cunoști regulile obligatorii când construiești sau repari un gard. Astfel, dacă vrei să începi o astfel de lucrare, trebuie să știi ce drepturi ai, dar și ce poate să facă vecinul tău.
Dacă ți-ai cumpărat un teren si vrei să construiești un gard, ori ai deja o casă și vrei să faci câteva reparații, este bine să știi ce spune legea. Există reguli legate de înălțime și nu numai.
Indiferent de zona în care locuiești, Codul Civil spune clar că gardul care desparte două proprietăți nu trebuie să fie prea înalt. Mai exact, înălțimea nu trebuie să priveze vecinul de lumină. Totodată, gardul trebuie să respecte intimitatea celor doi proprietari.
Nu puține au fost cazurile în care unii vecini au început să se certe din cauza gardului. Unii au fost revoltați că nu a fost respectată distanța. De cealaltă parte, alții s-au plâns că gardul le face umbră în curte.
Tocmai din acest motiv regulile obligatorii când construiești sau repari un gard trebuie respectate. Astfel, conform Codului Civil, înălțimea maximă a unui gard între vecini poate fi de maxim 2 metri.
„Înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare. Un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, arată sursa citată.
Legat de gardul de pomi, adică acea situație în care vecinii vor să planteze ceva și nu să construiască și aici există reguli clare. Mai exact, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar.
”În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, se arată în art. 613 din Codul Civil.
Care mai sunt regulile obligatorii pe care trebuie să le cunoști când construiești un gard? În primul rând gardul trebuie construit de către ambii vecini. Și totuși cine are drept de proprietate asupra gardului?
Conform articolului 66 din Codul Civil, lucrurile sunt clare. Mai departe, în lege scrie că vecinul care nu a contribuit la realizarea acelei despărțituri comune poate dobândi un drept de coproprietate asupra acesteia.
Acesta trebuie însă să plătească jumătate din valoarea actualizată a materialelor şi manoperei folosite. Iar în anumite cazuri trebuie plătită și jumătate din valoarea terenului pe care despărțitura a fost construită.