News

Care sunt românii cu cele mai mici rate la creditele ipotecare: cei cu ROBOR sau cei cu IRCC? Explicațiile specialiștilor

ROBOR sau IRCC, care sunt românii cu cele mai mici rate la creditele ipotecare în funcție de cei doi indici de referință?
11.05.2024 | 18:40
Care sunt romanii cu cele mai mici rate la creditele ipotecare cei cu ROBOR sau cei cu IRCC Explicatiile specialistilor
ROBOR sau IRCC: românii care plătesc cele mai mici rate la creditele ipotecare în funcție de cei doi indici. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Care opțiune este mai avantajoasă pentru creditele ipotecare pe care le au românii: ROBOR sau IRCC? Răspunsul specialiștilor este unul foarte clar în această privință.

ROBOR sau IRCC: românii care plătesc cele mai mici rate la creditele ipotecare în funcție de cei doi indici

Cei doi indici, ROBOR și IRCC, reprezintă dobânzi medii de pe piața interbancară. Ei sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie pe baza cotațiilor afișate – prețuri de strigare.

ADVERTISEMENT

Pentru cetățenii români cu credite ipotecare, alegerea între ROBOR sau IRCC este extrem de importantă. Acest pas poate influența semnificativ rata plătită lunar.

În acest moment, apare întrebarea logică: ”Care români plătesc rate mai mici la creditele ipotecare: cei cu ROBOR sau cei cu IRCC?” O analiză prezentată de Ziarul Financiar arată cum au evoluat ratele românilor de-a lungul timpului.

ADVERTISEMENT

În primă fază trebuie spus că românii care au contractat credite ipotecare legate de ROBOR beneficiază de rate mai mici. Raportând o scădere de 16% față de luna august 2022, când ROBOR la trei luni a atins maximul, aceste rate au devenit mai accesibile. În ciuda acestui aspect, creșterea în comparație cu perioadele în care ROBOR era sub 2% rămâne semnificativă, depășind 50%.

În privința creditelor ipotecare IRCC, nivelul nu a atins efectiv 6% nici măcar când ROBOR se afla la peste 8,1%. S-a menținut între 5,94% şi 5,98%, ajungând spre finalul anului trecut la 5,90%.

ADVERTISEMENT

Începutul de an a adus o creştere uşoară la 5,97% a indicelui IRCC. Prognozele şi estimările indică o revenire la 5,90% în trimestrul doi din 2024, mergând înainte cu o scădere la 5,85% în trimestrul trei din 2024.

Cum au evoluat ratele românilor

Specialiștii ZF au realizat simulări pe platforma Conso, calculând ratele pentru diferite sume (200.000 lei, 250.000 lei și 300.000 lei) pe o perioadă de 30 de ani, atât pentru ROBOR, cât și pentru IRCC, în ultimii patru ani.

ADVERTISEMENT

Dacă luăm rata pentru un credit ipotecar legat de IRCC, în valoare de 250.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, vedem cum aceasta a ajuns în primul trimestru din 2024 la 1.605 lei. În 2021 scăzuse la sub 1.000 de lei.

În paralel, același credit ipotecar, dar legat de ROBOR ar fi ajuns în martie la circa 1.619 lei. Anterior, în iulie 2021, se situa în jurul valorii de 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un elicopter în care s-ar fi aflat președintele Iranului, Ebrahim Raisi, implicat într-o...
Un elicopter în care s-ar fi aflat președintele Iranului, Ebrahim Raisi, implicat într-o "aterizare dificilă" la granița cu Azerbaidjan
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu...
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu a fost lăsat să își vadă copiii
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”