News

Care sunt șansele ca Guvernul Cioloș să fie votat de Parlament. Variantele pe care le are premierul desemnat

Șansele pe care le are Dacian Cioloș să constituie o majoritate în Parlament care săi susțină guvernul sunt mici, însă variantele de evoluție în zilele următoare sunt diverse.
13.10.2021 | 16:16
Care sunt sansele ca Guvernul Ciolos sa fie votat de Parlament Variantele pe care le are premierul desemnat
Dacian Cioloș are șanse mici să-și treacă guvernul de Parlament fără sprijinul PNL și al președintelui Iohannis/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Premierul desemnat Dacian Cioloș are la dispoziție, începând de luni, 10 zile pentru a cere votul în Parlament pentru componeța cabinetului și programul de guvernare.

Deocamdată, USR nu are semnale că alte partide ar fi dispuse să intre la guvernare într-un cabinet Cioloș, însă asta nu exclude posibilitatea unui vot favorabil în Parlament.

ADVERTISEMENT

Partidele trebuie să-și cântărească bine opțiunile întrucât fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele sale, iar deciziile vor avea consecințe în ce privește popularitatea formațiunilor politice în rândurile electoratului.

Scenariul 1: Dacian Cioloș renunță și își depune mandatul

Într-o primă ipoteză, președintele USR nu obține susținere suficientă pentru a trece guvernul și renunță să se mai prezinte în Parlament pentru a cere votul de învestire. Dacian Cioloș își depune mandatul la președintele Iohannis care trebuie să reia procedura consultărilor.

ADVERTISEMENT

Primul mare dezavantaj este că se prelungește criza politică, ale cărei principale victime sunt oricum românii. Mai greu de evaluat este impactul pe care aceasrtă situație îl va avea asupra USR. S-ar putea ca mulți să creadă că Uniunea s-a făcut de râs propunând un premier lui Klaus Iohannis fără să aibă și o majoritate necesară, iar imaginea lui Cioloș ar putea avea de suferit.

Apoi USR va trebuie să ia noi decizii, fiecare cu costurile sale: fie va accepta să participe la o viitoare formulă guvernamentală cu un premier PNL, poate chiar Florin Cîțu, fie intră în opoziție. Până acum, premierul desemnat nu a indicat că ar avea de gând să renunțe la mandatul încredințat.

ADVERTISEMENT

Scenariul nu este lipsit de riscuri nici pentru președintele Iohannis, care ar putea fi acuzat că a făcut o desemnare despre care știa că  nu are nicio șansă, prelungind inutil criza guvernamentală.

Scenariul 2: Cioloș propune un guvern USR respins de către Parlament

Încercările lui Dacian Cioloș de a reface coaliția cu PNL și UDMR eșuează. Chiar și așa, Cioloș formează un guvern alcătuit exclusiv din miniștri ai USR cu care merge în Parlament pentru a obține votul de învestire, încercare care se soldează cu un  eșec.

ADVERTISEMENT

Pare scenariul cel mai probabil în momentul de față. Deja liberalii i-au transmis lui Cioloș să-și caute majoritatea la PSD și AUR, iar întâlnirea de astăzi a liderilor partidelor din fosta coaliție nu se anunță a fi una de succes.

Nimeni nu vede niciun fel de soluție cu Dacian Cioloș acolo unde s-a pus moț fără a avea în spate niciun fel de coaliție”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan în ședința  Biroului Politic Național al PNL care a avut loc marți seara.

Cred că soluția potrivită este să-i trimitem la origini, să-i trimitem la alianța toxică PSD-AUR, să caute prima dată acolo o majoritate”, a comentat și europarlamentarul Cristian Bușoi.

UDMR a mai susținut guvern minoritare în alianță atât cu PSD, cât și cu PNL, însă pare destul de puțin dispusă să facă același lucru și cu USR. „Nu poţi să spui că astăzi te dau jos, îţi dau un pumn în gură şi a doua zi te cer de nevastă. Se poate, dar e o abordare, un mod de a face o apropiere destul de ciudat. Nu merge. Această variantă nu merge”, a declarat Kelemen Hunor.

În plus, între UDMR și USR a există o oarecare ostilitate încă de la intrarea în Parlament a USR în 2016, iar câteva dintre marile dispute din cadrul coaliției formate la finele anului  trecut s-au desfășurat, în primul rând, între partidele conduse de Cioloș și Kelemen.

Este vorda de desființarea Secției speciale pentru magistrați și alegeril locale în două tururi, ambele dorite de USR și la care UDMR s-a opus. Este greu de imaginat cum ar putea partidul ungurilor ardeleni să accepte să intre într-un guvern pentru care un obiectiv major este legiferarea localelor în două tururi, măsură ce ar afecta direct reprezentarea maghiarilor în administrația locală.

Deocamdată, USR pare hotărâtă să meargă în Parlament și cu un guvern minoritar, ceea ce face scenariul 2 mai probabile decât primul scenariu. „Vom merge în Parlament cu o propunere indiferent de poziția PNL și UDMR, dar prioritatea noastră este refacerea coaliției”, a spus fostul ministru Cristian Ghinea, într-o intervenție la Digi24.

Scenariul 3: Se reface coaliția de guvernământ între USR, PNL și UDMR

După eșecul previzibil al primelor runde de negocieri, liberalii devin mai maleabili și acceptă refacerea coaliției, caz în care este probabil ca și UDMR să intre în această combinație, mai alesă Uniunea și-a exprimat deschis preferința pentru un  nou guvern al fostei coaliții.

Însă schimbarea de poziție a PNL ar trebui să survină relativ repede, în interiorul celor 10 zile pe care le are Cioloș la dispoziție

Varianta este foarte improbabilă întrucât ar reprezenta un dezastru pentru PNL. Practic, liberalii și-ar asuma deschis responsabilitatea pentru generarea crizei. Guvernul s-ar reface, însă PNL pierde poziția de prim-ministru. Liberalii ar renunța principalul lor atu: o nouă rundă de consultări la capătul cărora președintele va face o nouă propunere.

Este de anticipat că nici Klaus Iohannis nu ar fi încântat de această variantă care ar vulnerabiliza partidul prezidențial în  perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2024.

Scenariul 4: Guvernul Cioloș trece cu voturile PSD și AUR

Este o variantă cu șanse ce par mici, însă ar avea unele avantaje pentru actualele partide de opoziție. În cazul în care scenariul acesta s-ar realiza, este de anticipat că nu vor exista negocieri între Cioloș și PSD și AUR, voturile acestor partide fiind dat ca un cadou pentru USR.

Însă cadoul ar fi unul otrăvit pentru Cioloș. Partidul său ar da guvernul, însă cu o pondere de mai puțin de 20% în Parlament. Orice decizie a Guvernului ar depinde de bunăvoința parlamentarilor PSD și AUR. În plus, social-democrații ar trimite astfel în opoziție PNL-ul lui Florin Cîțu, mai ales că ostilitatea PSD față de fostul premier datează încă din legislatura trecută.

De asemenea, PSD ar avea spațiu de manevră pe termen mediu, întrucât înlocuirea guvernului Cioloș în urma unei eventuale înțelegeri între liberali și social-democrați ar fi o simplă formalitate. De asemenea, Klaus Iohannis nu va mai avea niciun cuvânt de spus în formarea guvernului întrucât deznodământul crizei nu va mai fi decis de acesta.

Însă și dezavantajele acestui plan sunt pe măsură. PSD ar trebui să convingă și AUR, partid care, din punct de vedere ideoologic, este opusul USR. În plus, o „guvernare parlamentară” a PSD și AUR va trebui cumva justificată de către liderii acestora în fața alegătorilor lor. De asemenea, PSD ar renunța la varianta alegerilor anticipate anunțată anterior.

Deși improbabil, scenariul nu poate fi cu totul exclus, chiar Cristian Ghinea lăsând de înțeles că este posibil. „Când am mers în Parlament cu PNRR, Marcel Ciolacu mi-a spus: spuneți-le domnilor Barna și Cioloș că PSD ar susține un guvern minoritar USR (…) Era o vorbă a domnului Ciolacu ca să bage zâzanie în coaliție”, a susținut Ghinea.

Discuția ar fi avut loc în februarie, într-o ședință a comisiei parlamentare de afaceri europene.

ADVERTISEMENT