Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a vorbit luni seară despre susținerea lui Nicușor Dan ca și candidat unic la alegerile prezidențiale și a subliniat că îi este greu să creadă că va exista un consens în jurul lui.
Social-democratul a afirmat că după ce judecătorii CCR au anulat alegerile prezidențiale nu s-a discutat despre susținerea unei anumite persoane pentru cea mai înaltă funcție în stat.
„Nu s-a discutat despre susţinerea cuiva anume în poziţia de candidat la prezidenţiale. (..) Mi-e greu să cred că va exista un consens în jurul persoanei Nicuşor Dan”, a declarat Lucian Romaşcanu.
Cât despre scenariul unui tandem președinte-premier, reprezentantul PSD a ținut să precizeze că în acest moment, pe masa negocierilor, se află orice scenariu.
„Acel scenariu a funcţionat, din păcate, până la un anumit moment dat, când conducerea de atunci a PNL-ului a decis să o ia pe alt drum. S-a dovedit că au reuşit să obţină jumătate din scorul pe care l-au avut atunci.
Orice este posibil, mai ales că suntem în situaţia în care vom avea, iarăşi de ales, când vor veni alegerile prezidenţiale, între un candidat democrat şi un candidat din blocul suveranist”, a mai transmis politicianul.
De asemenea, el a adăugat că aritmetica spune că dacă sunt mai puţini candidaţi, cu atât mai mult cresc şansele alegerii unuia din zona democrată.
În plus, Lucian Romașcanu a menționat că ”PSD va cere poziția de prim-ministru și prezența la guvernare, cu mandatul domnului Ciolacu incluzând cinci principii fundamentale”.
Potrivit lui, aceste fundamente sunt: ”menținerea ritmului investițiilor la peste 100 miliarde de lei anual, creșterea puterii de guvernare prin continuarea reducerii inflației și reducerea impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea prețurilor la gaze, energie și alimentele de bază.
Măsuri care se subscriu noțiunii de patriotism economic, continuarea susținerii mediului privat românesc, plus menținerea pragului la întreprinderile mici și mijlocii, industrializarea României și reforma statului, începând de la un guvern mai suplu și continuând cu debirocratizare”.